Populärteknik

Nytt bakslag för Samsung: Galaxy Fold ”lika tålig som fuktigt bröd”

Galaxy Fold. Foto: Samsung
Galaxy Fold. Foto: Samsung
Galaxy Fold är enkel att repa. Foto: Jerry Rig Everything
Galaxy Fold är enkel att repa. Foto: Jerry Rig Everything

Den saknar skydd mot damm och vätska. Och användaren får inte ”trycka för hårt” på skärmen.

Publicerad

Vikbara Samsung Galaxy Fold kostar över 20 000 kronor. Men skärmen är ungefär lika tålig som ”leklera eller fuktigt bröd”, säger testaren Zack Nelson, som driver den populära Youtube-kanalen Jerry Rig Everything.

I våras fick Samsung försena lanseringen av Galaxy Fold efter rapporter om att telefonen enkelt gick sönder. Ett skäl till det var att flera teknikjournalister avlägsnade en skyddsfilm som egentligen var menad att sitta kvar. Men problem kunde uppstå även på de modeller där skyddsfilmen förblev orörd. Sajten Ifixit vittnade om att smuts kunde leta sig in i de glipor som uppstod när telefonen veks ihop.

I somras rapporterade Ny Teknik om att Samsungs ingenjörer förbättrat skärmens skyddslager, gångjärn och vikmekanism.

Men det tycks inte ha hjälpt – och ändå har Samsung valt att släppa telefonen i hemlandet Sydkorea och på andra marknader.

När Zack Nelson packar upp sitt exemplar av Galaxy Fold möts han av flera varningar från Samsung. En Fold-användare får inte trycka för hårt på skärmen. Telefonen är inte skyddad mot damm eller vätska. Och den ska helst inte vara i närheten av några kreditkort eftersom telefonens magneter då kan göra korten obrukbara.

Jerry Rig Everythings stresstest är visserligen brutalt, men videon visar också hur enkelt det fortfarande det är för smuts att leta sig in i enheten. Och Galaxy Folds vikbara skärm är inte tåligare än att det går att repa den med bara naglarna.

Det enda positiva tycks vara att gångjärnen är såpass robusta att skärmen inte kan vikas åt fel håll.