Samhälle
Nytt anfall mot Zaporizjzja – ”Allvarlig risk”

En person som arbetar vid kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har skadats i ny beskjutning. Nu varnar experter för ”ett Fukushima-liknande förlopp” efter anfallet.
Den ukrainska kärnkraftsägaren Energoatom uppger att kärnkraftverket i Zaporizjzja utsatts för ny rysk raketbeskjutning.
Enligt myndigheten skedde anfallet sent i lördags och en person, anställd vid kärnkraftverket, skadades i samband med beskjutningen. Det meddelar Energoatom på Telegram, rapporterar The Guardian.
Motstridiga uppgifter
Men det av Ryssland installerade ockupationsstyret hävdar att det är den ukrainska militären som under natten mot söndagen attackerat kärnkraftverket. Enligt uppgifterna har beskjutningen träffat 400 meter från en reaktor i drift, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.
Uppgifterna om attacken har inte bekräftats från oberoende håll. Parternas redogörelser för hur det går i kriget är genomgående svåra att verifiera.
Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att ha utsatt kärnkraftverket för beskjutning i fredags. Kärnkraftverket Zaporizjzja ockuperades av den ryska militären tidigt under landets invasion av Ukraina.
Kräver reaktioner
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flera gånger beskrivit Rysslands attacker mot kärnkraftverket som terror.
– Ryska terrorister blev först i världen att använda ett kärnkraftverk för terror, sade han under sitt nattliga tal.
Nu kräver han att "rysk kärnvapenterror" skapar starkare reaktioner internationellt.
I ett samtal med EU:s rådsordförande Charles Michel krävde Zelenskyj sanktioner mot rysk kärnkraftsindustri och kärnbränsle. Det skriver Zelenskyj på Twitter på söndagen.
Expert: Risk för katastrof
Energoatom meddelade tidigare att fredagens beskjutning utgör en allvarlig risk för möjligheten att driva anläggningen på ett säkert sätt.
Det internationella atomenergiorganet IAEA, som är en del av FN, har också uppgett att beskjutningen understryker "den mycket påtagliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i och utanför Ukraina".
"Ingen fara för Sverige"
Till SvD säger Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) att man delar FN:s och IAEA:s oro, men att man inte tror att det senaste anfallen kan få några stora konsekvenser för Sverige.
Däremot går det inte att utesluta att en svår olycka kan ske, enligt Jan Hanberg, kärnkraftsexpert vid SSM. Det är alltid förenat med stora risker att när krig rasar nära kärnkraftverk.
– Det är inte en explosion jag ser framför mig. Det som skulle kunna inträffa, som också är väldigt allvarligt, är att man skadar anläggningen så det blir ett Fukushima-liknande förlopp där man förlorar möjligheten att kyla reaktorerna. Det kan efter en viss tid leda till en härdsmälta, säger han.
Kan sannolikt startas igen
Risken är anläggningen vid Zaporizjzja skulle skjutas sönder är dock liten, bedömer Jan Hanberg. Det gör att kärnkraftverket sannolikt kan fortsätta att användas i framtiden.
– Så fort det är lugn och ro kan man starta reaktorerna igen, men det måste finnas ett fungerande kraftnät så att energin kan transporteras ut ur kraftverket, säger han.
Ukrainska försvarsdepartementet hävdar att den ryska militären har minerat kärnkraftverket. Ryssarna ska ha transporterat vapen, utrustning och sprängämnen till området, enligt en talesperson.