Digitalisering

Nyfödda Neonode

besågs i Barcelona

Visades upp i Barcelona för första gången.
Visades upp i Barcelona för första gången.

Den svenska mobilutvecklaren Neonode visade för första gången upp nya N2 i går på mobilmässan i Barcelona. Neonode var tidigt ute med det som i dag är superhett - den fingerstyrda bildskärmen.

Publicerad

- Vi visar upp en stark produkt som bevisar att man inte behöver vara störst för att driva utvecklingen framåt, sade Neonodes nye vd Tommy Hallberg i ett pressmeddelande innan han åkte till 3gsm-mässan i Barcelona.
En av nyheterna i N2:an är att man kan ladda led musik direkt från webbradiostationer genom pc:n. N2 klarar att separera ut mp3-filerna och laddar ned dem automatiskt i telefonminnet.
Nya N2 är precis som gamla N1 extremt liten. Den är mindre än ett kreditkort, 15 millimeter tjock och väger bara 70 gram trots att den rymmer både en 2-mpx-kamera, musikspelare, Bluetooth och Usb.
Nytt gränssnitt i N2
N2 saknar, liksom N1, en traditionell knappsats. I stället styrs mobilen med svepande fingerrörelser över skärmen.
Facktidningen Mobil, som hunnit känna på N2:an, beskriver det så här på sin sajt:
"Sveper man med fingret i skärmens vänstra del kommer man till huvudmenyn som består av flera skärmar med sex ikoner på varje. Man sveper i överkant och växlar på så sätt mellan olika vyer i menyn. Hela navigeringen fungerar rätt bra när man kommit underfund med hur den är uppbyggd."
"Ett svep i mitten tar dig till knappsatsen och då kommer sifferknappar upp på skärmen. Även när man skickar sms får man upp en knappsats med bokstäver som en vanlig sifferknappsats. Och telefoner har T9 så man skriver sms som man är van vid från andra telefoner."
Neonodes skärmteknik börjar nu komma på bred front. Apples Iphone, som ännu inte finns i handeln, har den här typen av svepskärm, alltså inte tryckskärm. Samma sak med Samsungs nya F700, som visas i Barcelona.
Mycket strul med N1:an
När den den första telefonen N1 visades upp på den tyska elektronikmässan Cebit för fem år sedan väckte Neonodes svepteknik stor uppmärksamhet.
Den patentsökta skärmtekniken och den öppna Microsoftplattformen som tillåter uppgradering av programvara gjorde Neonode till något nytt och spännande.
Men det handlade om en prototyp som inte var färdig på långa vägar. Och när den väl var klar att börja säljas ett par år senare hade många av de köande kunderna tröttnat.
Den här gången är man bättre förberedd och räknar med att N2:an ska finnas att köpa i butiker och på hemsidan redan i maj. Priset kommer att hamna mellan 3.500 och 4.000 kronor.
Neonode ska fusionera med det amerikanska företaget SBE, vars aktie är noterad på en av Nasdaqbörsens smålistor. SBE byter namn till Neonode och det gemensamma huvudkontoret förläggs till Stockholm.