Populärteknik

Nya Vivo Nex Dual – en mobil med dubbla skärmar

Dubbelt så roligt? Kinesiska Vivo har lanserat en mobil med två skärmar. Foto: Vivo
Dubbelt så roligt? Kinesiska Vivo har lanserat en mobil med två skärmar. Foto: Vivo

Varför nöja sig bara en skärm när man kan få två? Nya Vivo Nex Dual ser inte ut som någon annan mobil på marknaden.

Publicerad

Den kinesiska telefontillverkaren Vivo har gjort sig känt för att flytta fram (de tekniska) gränserna i mobilbranschen.

I januari blev Vivo den första mobiltillverkaren att visa upp en telefon där fingeravstrycksläsaren är inbyggd i skärmen - en funktion som nådde konkurrenterna Huaweis och Oneplus toppmodeller först i höstas.

Nu är Vivo tillbaka med en ny modell, vars fullständiga modellbeteckning är Nex Dual Display Edition. Precis som namnet antyder har mobilen ett unikt upplägg när det gäller skärmen. Eller skärmarna, närmare bestämt.

Nex Dual Display är nämligen försedd med en skärmpanel på vardera sidan av telefonen. Den ena mäter 6,4 tum, och den andra 5,5 tum. Båda panelerna har full hd-upplösning, med 1920 gånger 1080 bildpunkter.

Ett Twitterinlägg från användaren Ice Universe visar att Nex Dual Display kan köras med två separata hemskärmar fulla med appar på vardera av panelerna. Det ser ut som användaren sedan behöver trycka på en sidknapp för att aktivera och växla till skärmen på andra sidan.

Tanken är dock att båda skärmarna ska kunna användas samtidigt, i alla fall i vissa lägen. Det handlar bland annat om gaming, där kontrollerna går att ha på den undre skärmen, medan själva spelet visas upp på den övre.

Ett annat exempel är videoinspelning, och ett särskilt "mirror mode"-läge som gör att du kan se dig själv på den ena skärmen samtidigt som detta spelas in på video.

Kommer med 10 gb i RAM

Men Vivo Nex Dual Display är framför allt en teknik- och prestandademonstration. Förutom dubbla skärmar är Vivos kommande mobil utrustad med topprestanda som Qualcomms Snapdragon 845-chipp, 10 gigabyte i arbetsminne och en inbyggd fingeravtrycksskanner som låser upp mobilen på 0,29 sekunder.

Värt att notera är att Vivo inte är först med att sätta två skärmar på en mobil. Ryska Yota Phone byggde på ett liknade koncept, men hade färgskärm på ena sidan och en e-skärm på den andra, till skillnad från Vivo skapelse som har två högupplösta super amoled-paneler.

Vivo Nex Dual Display Edition släpps 29 december och ska säljas i China, Hong Kong, Singapore och Taiwan. Priset ligger på 4,998 yuan, vilket motsvarar cirka 5 900 kronor.