Digitalisering

Nya Teams-funktioner ska göra videomöten mer engagerande

Så här ser nya funktionen ”together mode” ut. Foto: Microsoft
Så här ser nya funktionen ”together mode” ut. Foto: Microsoft

Microsoft Teams vill göra deltagarna mer alerta på videomöten. Därför lanseras nu en rad nya funktioner.

Publicerad

Coronavåren har för många lett till distansjobbande. Vilket i sin tur har lett till onormalt många videomöten.

Efter den lavinartade ökningen av möten har storspelare som Microsoft Teams och Slack fått jobba hårt för att erbjuda den absolut bästa tjänsten för mötessugna hemmajobbare. Många vittnar om möteströtthet – att det kan vara svårt att hålla uppmärksamheten vid liv vid skärmen.

Nu släpper Teams en rad nya funktioner för att få bukt på detta.

Den största och mest iögonfallande nya funktionen går under namnet ”together mode”, vilket har snickrats på sedan pandemins början. Det nya läget går helt enkelt ut på att försöka ge användaren känslan av att man går in i ett rum. Microsoft använder ai för att frilägga användaren. Sedan placerar man dennes avatar på en dedikerad plats i det virtuella rummet. Du ser alltså ut att sitta bredvid dina kolleger. En uppsida med det här ska vara att man slipper distraherande blippande rutor med personer som går in och ut i mötet – det ska bli en mer sömlös upplevelse för att minska möteströtthet och i bästa fall öka engagemangsnivån.

Den här funktionen rullas ut nu, och kommer vara tillgänglig för alla användare i augusti. Inledningsvis kommer bara bakgrunden auditorium att erbjudas, men Microsoft jobbar på att ta fram fler varianter.

Dynamisk vy och emojis

En annan funktion Microsoft nu lanserar är dynamisk vy. Den riktar sig mot användare som har behov av att kunna presentera saker digitalt. I dag när man delar sin skärm så är det just bara den delade skärmen som syns i mötet. Med ”dynamic view” kommer man utöver den delade skärmen också se mötesdeltagarna. Presentationen blir därmed lite mer personlig.

Sen är det ju så, att året är 2020. Så utöver funktionerna ovan lägger Microsoft också nu till filter och livereaktioner. Med filtret kan användaren justera belysningsnivåerna och mjuka kamerans fokus. Med livereaktionerna kan mötesdeltagarna reagera med emojis, så som hjärtan och applåder. Dessa reaktioner kommer att visas för alla.