Digitalisering

Nya svenska Neonode - minsting bland mobiler

Neonode N1
Neonode N1

När den nystartade svenska mobiltillverkaren Neonode visar upp sin första telefon - kallad N1 - väljer man att göra det i skateboardrampen på ungdomshuset Fryshuset i Stockholm. Därmed har Neonode satt profilen på produkten - en superliten, supertuff kameratelefon med mp3-spelare och videospelare i mpeg4-format för ungdomar.

Publicerad

Neonode N1 Neonodes vd Magnsu Goertz gjorde i går en fräck kupp mot Sony Ericsson, som samma dag visade upp sin nya prestigetelefon P800 för pressen.

Utanför Sony Ericssons kontor i Kista stod Neonodefolket och viftade med Neonodeflaggor och när P800-visningen var klar plockades journalisterna upp i bussar och fraktades till Fryshuset för att beskåda underverket N1.

Den är liten och knubbig och nästan hela fronten upptas av den tryckkänsliga färgskärmen. I nederkanten av skärmen finns tre små ikoner som fungerar som genvägar till de olika funktionerna. Under skärmen finns fyra riktningsknappar som ska användas för spel.

Det är just spel, musik och video som är Neonodes profil.

- Vi är inget telekomföretag, säger Magnus Goertz till nyteknik.se.

I stället är det mode och livsstil som är kärnkompetensen. Magnus Goertz järmför hellre Neonode med Nike än med Sony Ericsson.

Det mesta av utvecklingsarbetet kring den nya telefonen är gjort av partner som Microsoft, som står för operativsystemet, och Samsung, som gjort den speciella tryckskärmen som telefonen manövreras med.

Produktionen av N1 har just satts i gång och de första exemplaren väntas komma ut på marknaden i slutet av januari eller början av februari och kommer att kosta cirka 5.000 kronor.

Neonode kommer att sälja in sin telefon hos mobiloperatörerna, som får möjlighet att själva ladda ned de programvaror man fill ha, välja utseende på menyerna och bestämma vilka funktioner telefonen ska ha.

Vid sidan av det vanliga SIM-kortet, som talar om vilket telefonnummer telefonen har, skickas ett minneskort med som innehåller den programvara som operatören vill att kunden ska ha tillgång till.

- Första gången kortet sätts i telefonen låses den till den mjukvara som finns på kortet, säger Magnus Goertz till nyteknik.se.

Neonode visade sina nya telefonidéer på den europeiska IT-mässan Cebit i Tyskland i våras. Prototyperna väckte en enorm uppmärksamhet och det blev rusning till Neonets monter.