Digitalisering

Nya superdatorn Shasta har 590 TB ramminne

Superdatorn Shasta. Foto: Cray
Superdatorn Shasta. Foto: Cray

Amerikanska flottan investerar i en av världens mest kraftfulla superdatorer. Den ska bland annat användas till orkanprognoser.

Publicerad

Den når inte riktigt superdatortoppen. Längst där uppe tronar nämligen IBM:s Summit. Men den amerikanska flottans nya maskin, Shasta, får ändå betraktas som en best.

Den har till exempel ett arbetsminne på 590 terabyte. Den har 112 grafikprocessorer av modellen Volta V100, som tillverkaren Nvidia kallat ”den mest avancerade datacenter-gpu som någonsin byggts”. 290 304 Epyc 7002-processorkärnor från AMD.

Cray, som byggt superdatorn, har utrustat den med egenutvecklad nätsammankoppling som klarar 200 gigabit per sekund. Lagringen då? Ja, med 14 petabyte skulle du få plats med både det ena och det andra.

Shasta ska användas av den amerikanska flottan och är en del i det amerikanska försvarsdepartementets moderniseringsprogram. Den ska göra sina beräkningar vid Stennis Space Center beläget i delstaten Mississippi. Modeller och simuleringar av flygplan, fartyg, miljö och väder är tänkta tillämpningar. Sajten Techspot skriver att ett viktigt område för Shasta ska bli att ta fram prognoser för orkaner.

Med en prestanda på 12,8 petaflops räknas Shasta som en av de 20 mest kraftfulla superdatorerna i världen just nu (om det förblir så när den väl tas i bruk nästa år återstår att se). Men det är ändå en bra bit från Summit, som klarar hisnande 148,6 petaflops.