Digitalisering
Nya superdatorn Lumi ska bygga ”digital tvillingvärld”
Superdatorn Lumi har sett dagens ljus. Datorn, som visuellt liknar bilden av en traditionell serverhall, invigdes i sitt fysiska hem i Kajaana, Finland, i måndags.
Tanken är att Lumi, som är Europas snabbaste dator och trea i världen, ska vara "en plattform för internationellt samarbete inom dataintensiv forskning", enligt ett pressmeddelande från Vetenskapsrådet som är Sveriges representant i det konsortium om tio medlemsländer som driver Lumi.
Lumi står för Large unified modern infrastructure.
Enligt pressmeddelandet kommer Lumi att kunna "genomföra komplexa simuleringar inom klimatforskningen mycket snabbt" och ska även användas i projektet "Destination Earth" som ämnar ta fram en digital tvillingvärld för att förutse klimatförändringar.
Koldioxidneutral drift av Lumi
Lumi är, enligt pressmeddelandet, även den tredje "grönaste" superdatorn i världen sett till energianvändning. Superdatorn har en kapacitet på 151,9 petaflops per sekund. Vilket är ett fint uttryck för att den är extremt snabb.
Förutom sin snabbhet kan Lumi kan anläggningen, med en installerad effekt på kring 10 MW, drivas helt på förnybar energi från vattenkraft.
– Koldioxidutsläppen från driften av Lumi kan i princip sägas vara noll, säger Pekka Manninen i en tidigare intervju med Ny Teknik.

Hela anläggningen ryms på en yta som ungefärligt motsvarar en tennisplan, och utrustningen väger runt 150 ton.
Den svenska forskarduon Oscar Agertz och Florian Renaud vid institutionen för astronomi på Lunds universitet står för ett av pilotprojekten som ska köras på Lumi under hösten. De planerar att göra en gigantisk simulering av hur två galaxer kolliderar med varandra.