Populärteknik
Nya Plutobilder förbryllar Nasa
Nya bilder från dvärgplaneten Pluto sätter griller i huvudet på forskarna.
Den obemannade rymdfarkosten New Horizons passerade Pluto i somras. Nu har Nasa släppt nya bilder som togs vid förbiflygningen.
Bilderna avslöjar att dvärgplanetens yta är så omväxlande att forskarna är förbryllade, skriver Nasa på sin hemsida.
- Pluto visar oss en mångfald av landformationer och komplicerade processer som övergår allt annat vi har sett i solsystemet, säger Alan Stern, New Horizons-expeditionens vetenskapliga ledare, på hemsidan.
Om en konstnär hade återgett Pluto på samma sätt innan New Horizons åkte dit hade han tyckt att det var överdrivet.
- Men det är vad som faktiskt finns där, säger han.
De senaste dagarnas bilder har en upplösning som visar 400 meter per pixel. Rymdsonden kommer att skicka information från Pluto under drygt ett års tid.
Bilderna visar att det finns flöden av fruset kväve som verkar ha läckt ut från bergområden till slätter och nätverk av dalar som kan ha karvats ut av material som har flödat över Plutos yta tidigare. Dessutom finns något som ser ut som sanddyner.
- Att se sanddyner på Pluto – om det är vad de är – skulle vara helt galet, för Plutos atmosfär i dag är så tunn. Antingen har Pluto haft en tjockare atmosfär längre tillbaka eller så finns det någon process som påverkar som vi inte har klurat ut än, säger William B McKinnon, som ingår i New Horizons geologigrupp, på Nasas hemsida.
De senaste bilderna visar också att Plutos atmosfär har fler lager än forskarna hade förstått och att atmosfären skapar en skymningseffekt som lyser upp sidan längst bort från solen, vilket gör att kamerorna på New Horizons kan se den sidans yta. Det är en riktig bonus, tycker John Spencer, som också ingår i geologigruppen:
- Nu kan vi studera geologin i terräng som vi aldrig hade förväntat oss att se, säger han.
Sedan tidigare har bilder från New Horizons visat att det finns en ung bergskedja på dvärgplaneten.
Nasa kommer att släppa fler bilder, på Plutos månar, under fredagen. De visar enligt Nasa att varje måne är unik.
Ny Teknik träffade i våras New Norizons-expeditionens vetenskapliga ledare Alan Stern i Colorado. Här kan du läsa mer om det mötet.