Populärteknik
Nya materialet ger snabbare och mindre laddare

Både Apple och Anker har lyckats krympa sina snabbladdare genom att byta ut kisel mot galliumnitrid. ”Behövs för att reducera storleken på laddaren”, säger Ankers vd.
Halvledaren galliumnitrid (GaN) har länge diskuterats som ett alternativ till kisel. En GaN-transistor kan klara hög temperatur och hög spänning och används redan av Saab i nya radarsystem, och det testas som en lösning för 5g-näten.
En annan, mer konsumentnära tillämpning finns i laddarna till våra mobiler och datorer. Genom att ersätta kisel i laddaren går det att både minska storleken och höja effekten.
Effekten i snabbladdare har ökat snabbt de senaste åren. Xiaomi är för tillfället i framkant på mobilsidan med en snaddladdare på 120 watt. Men det innebär också allt större laddare.
Företaget Anker, som tillverkar laddsladdar och laddare, ser galliumnitrid som ett måste vid så höga effekter. Inte minst när det gäller laddare med flera portar.
– Skådar vi in i framtiden ser vi att laddare med flera portar måste ha en effekt på 150 watt eller 200 watt eller till och med 250 watt (…) vid sådana effekter behöver du verkligen galliumnitrid för att reducera storleken på laddaren, säger bolagets vd Steven Yang i en intervju med The Verge.
Apple med på tåget
Anker släppte sina första laddare med galliumnitrid för tre år sedan. En tredje generation av tekniken är under utveckling, men redan nu visar de vilken potential materialet har.
En vanlig Iphone-laddare har en effekt på 5 watt. Anker har gjort en lika stor laddare med galliumnitrid och den kan leverera 30 watt, tillräckligt för att driva en Macbook Air.
Apple själva har också hoppat på GaN-tåget. I samband med lanseringen av de nya Macbook Pro-modellerna visade företaget upp en GaN-baserad snabbladdare med en effekt på 140 watt.
Fler bolag lär följa efter. Inte minst som Anker kommer att börja sälja sin egenutvecklade GaN-teknik till andra laddföretag någon gång under nästa år.