Populärteknik

Nya forskningsfartyget: SLU sänkte ”Steffes Kryssare”

Forskningsfartyget byggs just nu på ett varv i Spanien och kommer att döpas till Svea. Foto: Skipsteknisk
Forskningsfartyget byggs just nu på ett varv i Spanien och kommer att döpas till Svea. Foto: Skipsteknisk

980 namnförslag på SLU:s nya forskningsfartyg kom in. Vi har tagit reda på vilka som gallrades bort: Licence to krill, Steffes kryssare och MS Forskeliforskningsbåten, bland annat.

Publicerad

I förra veckan offentliggjordes det blivande namnet på Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) beställda oceangående forskningsfartyg. Det vinnande förslaget blev Svea, som vann så väl juryns gillande som den röstande allmänhetens.

28 förslag valdes ut och blev möjliga att rösta på. Men antalet inskickade namn var betydligt fler än så: 980 stycken. Ny Teknik bad om att få se samtliga förslag i jakten på guldkorn som kan vara värda att nämna även om de inte vann SLU:s gillande.

Kreativiteten bland de som skickat in förslag tycks ha gått på högvarv. Det förslag som absolut flest skickat in är dock ett rent plagiat av det framröstade namnet på ett brittiskt forskningsfartyg: Just det, Boaty McBoatface. Drygt två hundra av förslagen var olika stavningar av detta namn.

Läs mer:

SLUpen och Forskningsbåten hade vardera 16 personer skickat in som förslag. Båtig von Båtnylle 13 stycken. Forsky McForskyface 11. Och så vidare. Endast en person föreslog MS Forskeliforskningsbåten.

Övriga namn som kan vara värda att nämna är till exempel: Arne Weise, M/S Jahavaharvihärdå, Osänkbar 3, Fish&Ship, Licence to krill, Sveriges nya forskningsfartyg eller helt enkelt Steffes kryssare. Inget av de nu uppräknade förslagen tog sig dock av någon anledning vidare bland de 28 finalister som det gick att rösta på.

Läs mer:

Lasse Thorell, chefscontroller på SLU, förklarar hur processen att utse en vinnare gick till:

– Vi fick in exakt 980 förslag och många av dessa var oseriösa. Vi var beredda på det så vi hade en grupp som skulle sortera ut drygt 20 lämpliga förslag som gick vidare. Det blev 28. Dessa 28 namnen blev sedan möjliga att rösta på. De sex förslag som sedan fick flest röster gick vidare till en kommitté som sedan tog fram ett förslag till rektor att fatta beslut om namn. Förslaget som Kommittén lämnade till rektor var också det förslag som fick mest röster.

Förslag som skickats in tre gånger eller fler

1. Boaty McBoatface 201 röster

2. Forskningsbåten 16

2. SLUpen 16

3. Båtig von Båtnylle 13

4. Forsky McForskface 11

5. Båtsman 9

6. NJORD 8

7. Båty McBåtansikte 7

8. Båten Anna 5

8. Carl von Linné 5

8. Osänkbar 3 5

9. Anna 4

9. Båt Båtsson 4

9. Glenn Danzig 4

9. M/S Jahavaharvihärdå 4

9. SLUG 4

9. SLURP 4

9. Ägir 4

10. Boaty McBoatface II 3

10. Båtis Båtnylle 3

10. Gadus 3

10. Mimer 3

10. Nyfiken 3

10. Pontos 3

10. Slussen 3

10. SVEA 3

10. Vega 3