Innovation

Nya coronavaccinet Novavax – så effektivt är det

En ny studie av Novavax covid-vaccin visar att det är strax över 90 procent effektivt sett till att förhindra sjukdom. Foto: Jaap Arriens/Sipa USA/TT
En ny studie av Novavax covid-vaccin visar att det är strax över 90 procent effektivt sett till att förhindra sjukdom. Foto: Jaap Arriens/Sipa USA/TT

Novavax proteinbaserade vaccin är 90,4 procent effektivt mot covid-19, enligt en fas 3-studie. Vaccinet är ännu inte godkänt i EU.

Publicerad

Det amerikanska biotekbolaget Novavax har utvecklat ett vaccin mot covid-19 som kallas Nuvaxovid. Vaccinet är proteinbaserat, vilket innebär att det bygger på en annan teknik än de fyra som hittills är godkända inom EU (två mRNA-vaccin och två vektorbaserade vaccin).

Vaccinet från Novavax innehåller små proteinpartiklar från en labbodlad variant av spikproteinet som finns på det nya coronavirusets yta. Det innehåller också en adjuvans som har tagits fram av forskare i Uppsala. Adjuvansen aktiverar immunförsvaret och förstärker dess svar på vaccinet. 

I en nypublicerad fas 3-studie har vaccinet visat sig vara 90,4 procent effektivt mot covid-19. Studien bygger på nästan 20 000 vuxna i USA och Mexiko som har fått åtminstone en dos av vaccinet, och nästan 10 000 som har fått placebo. Efter tre månader hade totalt 77 fall av covid-19 bekräftats, varav 63 bland deltagarna som hade fått sockerpiller.

Totalt 10 deltagare drabbades av en måttlig variant av covid-19 och fyra personer av en allvarligare form av sjukdomen. Samtliga tillhörde placebo-gruppen. Det innebär att Novavax vaccin enligt den här studien förhindrar måttlig och allvarlig sjukdom till 100 procent.

Proteinbaserade vaccin kan skydda bättre

Studien genomfördes under första halvan av 2021, då de dominerade varianterna av det nya coronaviruset i USA och Mexiko var alfa, beta, gamma, epsilon och iota. Det innebär bland annat att vi utifrån denna forskning inte vet hur effektivt vaccinet är mot nyare varianter av coronaviruset som delta och omikron. 

I en intervju med Ny Teknik har Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi, dock förklarat att proteinbaserade vaccin kan ge ett mer robust skydd mot covid-19 än exempelvis de mRNA-vaccin som utvecklades snabbt.

Nivåerna av antikroppar, som avgör hur stark immuniteten mot covid-19 är, ligger betydligt högre med proteinbaserade vaccin än mRNA-vaccin. Det kan också innebära att de proteinbaserade vaccinen kan vara bättre på att blockera viruset sett till smittspridning.

Novavax kommer att följa upp vaccinets säkerhet under 24 månader, räknat efter den första vaccindosen.

Vaccinet tas i två doser

Bolagets vaccin är utvecklat för att tas i två doser med tre veckors mellanrum. Det kan förvaras i kylskåpstemperatur i upp till sex månader.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas lämna besked om ett godkännande av Novavax vaccin innan året är slut. Om det godkänns blir det alltså det femte vaccinet mot covid-19 att godkännas inom EU, och det första proteinbaserade. 

Sverige har via EU:s förköpsavtal med Novavax rätt till upp till 2,2 miljoner doser av bolagets vaccin under 2022 och 2023.

Studien “Efficacy and Safety of NVX-CoV2373 in Adults in the United States and Mexico” har publicerats i New England Journal of Medicine.