Innovation

Ny teknik ska skapa ”regnkappor” för hus

Foto: Youris.com
Foto: Youris.com

Byggbranschen har börjat titta på hur man kan använda gore tex-liknande membran vid uppförandet av hus. Målet: Ett slags nya, vattentäta väggar som kan ”andas”.

Publicerad

Textilier kan komma att spela en viktig roll i utvecklingen av nya byggnadstekniker och mer hållbara byggnader.

Ett exempel på detta är försök som görs med att använda ull, silke, plantbaserade fibrer som linne eller bomull, och syntetiska fibrer som polyester och rayon (konstsilke) för att framställa tekniska material som är mer tåliga mot föroreningar i luften eller regn och slitage på grund av olika kemikalier, skriver Phys Org.

– Nylon och fiberglas mixas med traditionella fibrer för att kunna förbättra värme- och ljudisolering i väggar, fasader och tak. Teknologiska innovationer öppnar för byggandet av hus där man använder textilier som exempelvis innehåller polyvinylklorid, pvc. Det ger bland annat dessa nya material antibakteriella egenskaper – samtidigt som de är ljudabsorberande och vattentåliga, säger Andrea Bassi, professor på Politecnico di Milano, till sajten.

Vid sidan av framställningen av nya textilier undersöker byggbranschen också hur man kan dra nytta av halm och hampa för att framställa kompositmaterial som kan användas till en ny sorts isolering som är bättre på att bevara luftkvaliteten inomhus.

– Biobaserade material kan minska förekomsten av mögel eftersom de andas, vilket är kopplat till deras förmåga att adsorbera fukt, säger Finlay White, expert hos Modcell.

Han fortsätter:

– Till exempel kan välisolerade hus med undermålig ventilation få höga nivåer av fukt i inomhusluften. Om fukten sedan landar på kalla ytor kan den börja kondenseras och bilda mögel. Biobaserade material har en möjlighet att suga upp fukten så att risken för kondensering minskar, vilket kan förhindra att mögel växer fram.

Ett annat exempel på innovation om byggbranschen ett projekt som utförs av tre forskare på Madrids tekniska universitet, UPM, där man har tagit fram en ny slags panel, tillverkad av återvunna textilier. Enligt forskarna ska deras panel kunna förbättra både termiska och akustiska förhållanden i byggnaderna, samt minska utsläppen av växthusgaser. Deras nya paneler ska dessutom kräva mindre energi vid tillverkning är konventionella paneler, hävdar forskarlaget.