Digitalisering

Ny Teknik satsar på ljud – släpper två nya poddar

Mer ljud från Ny Teknik har efterfrågats – därför lanseras nu rymdpodden ”Intergalaktiskt” samt ingenjörspodden ”Svenska snillen”.
Mer ljud från Ny Teknik har efterfrågats – därför lanseras nu rymdpodden ”Intergalaktiskt” samt ingenjörspodden ”Svenska snillen”.

Ny Teknik släpper två nya poddar. Ingenjörspodden ”Svenska snillen” och rymdpodden ”Intergalaktiskt”. ”Vår poddpublik växer och vill ha mer ljud från oss och då lyssnar vi”, säger Ny Tekniks chefredaktör Per Malm Danielson.

Publicerad Uppdaterad

Ny Teknik släppte den 10 november podden Svenska snillen. Det är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare vars innovationer är genialisk lösning på ett tekniskt problem eller teknisk innovation på hög nivå. Podden berättar om de ambitiösa rebellerna som vågade gå sin egen väg med en idé som förändrade och förändrar en hel marknad, vårt samhälle och till och med vår vardag.

Första avsnittet av Svenska snillen är en berättelse om hur två våghalsiga personer, Staffan Gestrelius och Björn Berg, lämnade toppjobb på Astra och Tetra Pak för att lägga grunden till ett av Sveriges mest framgångsrika mjukvaruföretag.

– Det är en fascinerande att höra Staffan Gestrelius berätta historien om hur han tröttnade på att skriva ut oändliga mängder rapporter på Astra och lyckades förverkliga idén om man borde kunna samla in data från olika källor och läsa rapporter och göra analyser direkt på skärmen. Det lade grunden till ett av Sveriges mest framgångsrika mjukvaruföretag och förändrade sättet vi visualiserar och använder data för att fatta bättre affärsbeslut, säger Per Malm Danielson.

Avsnittet med Staffan Gestrelius finns att lyssna på där poddar finns, exempelvis på Spotify.

Svenska snillen sponsras av Sveriges Ingenjörer och säsong 1 omfattar ett avsnitt i månaden i åtta månader (november 2022 till juni 2023).

En podcast om rymden

Den andra poddsatsningen är rymdpodden Intergalaktiskt som drivs av Ny Tekniks digitala redaktör Viktor Krylmark och Bill Burrau, civilingenjör i subatomär fysik och astrofysik från KTH och tillika reporter på Ny Teknik.

– Vi vet att intresset för rymden är stort, det märker vi inte minst när vi skriver om rymdrelaterade nyheter. Därför ska det bli så himla roligt att nu erbjuda kvalitetsinnehåll om rymden i även ljudformat, säger Viktor Krylmark.

– Det ska bli kul att få sätta sig in i alla möjliga områden av rymden, det kommer bli både högt och lågt. Det härliga med en rymdpodd är att det finns så mycket att ta från och så mycket otroligt spännande fysik och teknik att prata om, säger Bill Burrau.

I det första avsnittet av Intergalaktiskt får vi lära oss mer om månlandningar. Nasas nya storsatsning Artemis ska återigen ta människan till månen efter en paus på 50 år. Varför ska vi tillbaka, och hur skiljer det sig från Apolloprogrammet?

Intergalaktiskt är en produktion från Ny Teknik och kommer ut på tisdagar varannan vecka. Första avsnittet släpptes den 15 november.

Ny Teknik har fram till i dag producerat mer än 120 avsnitt av den allt populärare podden Allt du behöver veta om ny teknik. En podd som berättar, förklarar och analyserar vetenskapliga och tekniska genombrott som leder till ett hållbarare och smartare näringsliv och vardagsliv.

Ny Tekniks samtliga poddavsnitt finns på nyteknik.se/amnen/podcast och i din poddapp.