Innovation

Ny teknik känner igen föremål när du knackar på dem

Foto: KAIST
Foto: KAIST
Foto: KAIST
Foto: KAIST
Teamet som utvecklat Knocker. Professor Sung-Ju-Lee längst till höger. Foto: KAIST
Teamet som utvecklat Knocker. Professor Sung-Ju-Lee längst till höger. Foto: KAIST

Teknik som kan känna igen föremål på foton är inget nytt, men för de som inte orkar ta bilder utvecklas nu ett alternativ. I stället för att fota är det bara att knacka med mobilen.

Publicerad

Det är ett par år sedan bildbehandlingsteknik började kunna räkna ut vad en bild innehöll, tack vare smarta algoritmer. Nu kommer ett alternativ som är mer fysiskt i sin tillämpning – igenkänning via knackning.

Bakom tekniken står forskare vid Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), och passande nog går innovationen under namnet Knocker.

Så hur fungerar den då? Jo, till en början har forskarna tränat systemet genom att låta mikrofon, gyroskop och accelerometer spela in reaktionen som uppstår då en mobil kommer i kontakt med en yta. När telefonen knackas mot något jämförs föremålets ljud- och vibrationssiluett mot det som systemet har lärt sig.

I dagsläget har forskarna fått Knocker att lära sig att identifiera 23 vanliga prylar, däribland cykel, dator och plastflaska. Träffsäkerheten för att appen ska klara av identifikationen ligger på 83 procent i ljudstörda miljöer som kaféer eller i trafik – och på hela 98 procent när det är tyst.

Det kan kanske tyckas idiotiskt att utveckla en app som avslöjar vad det är du knackar på när du troligtvis redan vet vad det är. Men visionen är att vidareutveckla programmet till ett nytt sätt att interagera med prylar.

– Den här tekniken kräver inga specialiserade sensorer eller hårdvara. Den använder bara de inbyggda sensorerna som finns i en smartphone samt kraften i maskininlärning. Det är en mjukvarulösning som mobilanvändare direkt kan ha användning av. Tekniken gör att användare på ett enkelt sätt kan interagera med sina favoritobjekt, säger Sung-Ju-Lee i ett uttalande.

När tekniken förevisades tidigare i år på UbiComp presenterades flera olika förslag på interaktion. Ett var att sätta på ett alarm när mobilen knackades mot nattduksbordet, ett annat att spara en parkeringsplats på kartan när man knackade på en cykelsadel och ett tredje att få fram en app för att stämma strängarna när det knackades på en gitarr.