Samhälle

Ny Teknik 1969: Så här åt astronauterna på Apollo 11

Frystorkad skinka, kycklingsallad som pulver och ”smörgåsar” med oxkött. Ny Teknik publicerade sommaren 1969 en artikel om astronauternas meny.

Publicerad

Låg vikt, liten volym. Vakuumtålighet. Accelerationstålighet. Detta är de krav vår tids upptäcktsresande, astronauterna, ställer på sin mat.

Astronauternas matproblem är egentligen detsamma som forskningsresande i alla tider upplevt. Nämligen att få med sig ett matförråd inklusive reservproviant, som klarar resans strapatser och som dessutom inte stjäl för mycket av det begränsade utrymme i volym och vikt, som står till förfogande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här