Miljö

Ny studie: Trikåer miljöbov som släpper mikroplast

Fleece har länge ansetts vara den stora miljöboven bland kläder. Nu visar en ny förstudie att andra polyesterplagg också släpper stora mängder mikroplaster.

Publicerad

– Vi testade trikå, slätstickad jersey brukar man kalla det, och då såg vi att det släppte också jättemycket mikroplaster, säger Sandra Roos, forskare på forskningsinstitutet Swerea IVF, som tillsammans med företag inom textilindustrin står bakom förstudien, till Sveriges Radio.

– Jag tror att många trodde att det bara var fleece som var boven.

Det är framför allt i skarvarna som polyesterplaggen släpper mikroplastfibrer, enligt Sandra Roos. För att begränsa mikroplastspridningen kan ultraljudssvets eller laserskärning användas i stället för att materialet klipps eller sågas. Det gör att en mindre mängd mikroplaster lossnar.

Läs mer:

Andra lösningar är att dammsuga och rengöra kläderna redan då de tillverkas eftersom stora mängder mikroplaster frigörs där. På så sätt kan de fångas upp innan kläderna når konsumenterna.

På kort sikt ska Filippa K, ett av företagen som deltog i studien, börja sälja en särskild tvättpåse för syntetmaterial.

– Det här blir då en tillfällig lösning för att förhindra utsläppen när konsumenterna tvättar sina kläder, säger Christina Muljadi, hållbarhetskoordinator på Filippa K, till SR.