Digitalisering

Ny Nintendorusning efter Iphonenyhet

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Det japanska spelbolaget Nintendos aktie rusade med 18 procent efter nyheten att bolagets "Super Mario Run" släpps till Iphonemobiler senare i år.

Publicerad

Den legendariske spelskaparen Shigeru Miyamoto presenterade spelet vid ett överraskande framträdande på Apples tillställning i San Francisco.

En enklare version av spelet kommer att vara gratis, medan de som vill kunna genomföra hela spelet får betala en engångssumma. Enligt japanska sajten Kotaku planerar Nintendo att släppa spelet till operativsystemet Android "i framtiden".

Spelet, som i presentationen såg ut att innehålla traditionella tvådimensionella plattformsbanor, men där Mario är i konstant rörelse åt höger, är ett tecken i tiden på att de stora japanska konsol- och speltillverkarna satsar allt mer aggressivt på mobilmarknaden.

Tidigare har Nintendo och Sony undvikit den, för att i stället satsa på sina egna handhållna och stationära konsoler. Den enorma spridningen av Nintendos Pokémon Go har dock visat vilken potential branschen har, och Sonys vd sade nyligen till Financial Times att bolaget skulle satsa "aggressivt" på mobilspel.

Marknaden har hittills prisat satsningar på mobilen och Nintendos aktie rusade på Tokyobörsen dagen efter presentationen. Liknande rusningar kom i samband med att Pokémon Go släpptes på olika marknader.