Populärteknik

Ny Nintendo Switch på gång i år

Flera klassiker kommer till Nintendo Switch. Foto: Nintendo
Flera klassiker kommer till Nintendo Switch. Foto: Nintendo

Det verkar snart bli officiellt: en ny uppgraderad version av Nintendo Switch kan få premiär senare i år.

Publicerad

Enligt Bloomberg ska den nya konsolen börja tillverkas så snart som i juli. Nintendo kan komma att presentera den i samband med E3-mässan i mitten av juni.

Switch Pro – eller vad den nu kommer att kallas – sägs få en 7-tums 720p-oledskärm. Original-Switch har 6,2 tum och är byggd med lcd.

Den kanske största nyheten är dock att när man spelar i dockat läge – alltså med tv:n som skärm – så ska den rendera spel i 4k-upplösning. Troligtvis med hjälp av en djupinlärningsteknik grafikprocessorföretaget Nvidia kallar DLSS (deep learning super sampling).

Nintendo ska enligt Bloomberg-artikeln inte vara särskilt bekymrade över den allvarliga brist på chip som råder för tillfället: komponenterna som ska användas till den nya varianten av Nintendo Switch är inte lika eftertraktade på marknaden som exempelvis de som sitter under skalet på Xbos Series X och Playstation 5.

Nintendo Switch kostar i dagsläget omkring 3700 kronor, men det är sannolikt att en Switch Pro får ett högre pris. Nintendo Switch Lite kommer, om uppgifterna stämmer, att fortsätta säljas jämte den nya enheten. Switch Lite har inte löstagbara kontroller och kan inte kopplas till en tv-skärm.

Nintendo Switch släpptes ursprungligen 2017 och har blivit en jättesuccé med över 85 miljoner sålda enheter.