Populärteknik

Ny metod bli av med gamla satelliter

Gammastrålningsobservatoriet Integral ska tas om hand efter fullgjort jobb i februari 2029. Foto: ESA - D Ducros
Gammastrålningsobservatoriet Integral ska tas om hand efter fullgjort jobb i februari 2029. Foto: ESA - D Ducros

Satelliter som har slutat fungera utgör en risk så länge de är kvar i omloppsbana. Med en ny metod kan de elimineras på ett kontrollerat sätt.

Publicerad

Det är forskare vid universitet i La Rioja i Spanien som har tagit fram en metod att på ett kontrollerat sätt få en pensionerad satellit att inträda i atmosfären och förintas.

De har koncentrerat sina beräkningar på satelliter som ligger i stor elliptisk bana, s k HEO, Highly Elliptical Orbit, där den bortersta delen av banan, apogeum, kan vara på ett avstånd över 36000 km, längre bort än geostationär bana, och då tio gånger längre bort än den närmast belägna, perigeum.

Problemet med att styra en satellit så att den förintas i atmosfären är att det kräver att bränsle sparas, vilket är dyrt och minskar möjligheten att korrigera banan som kan behövas under drifttiden.

Med en nyutvecklad algoritm har forskarna tagit fram en metod att tidigt lägga banan så att man kan bestämma när satelliten ska förintas.

Detta har man efter simuleringar gjort med ESAs gammastråleobservatorium Integral, som sköts upp 2002. Man räknade med att kunna ta ned den satelliten någon gång mellan september 2028 och juli 2029.

Genom att tända motorerna ombord fyra gånger i år har man korrigerat omloppsbanan så att Integral kommer att inträda och förintas i atmosfären i februari 2029.

Med beräkningsmetoden blir det även möjligt att välja över vilket område på jorden som satelliten återinträder för att ytterligare minimera riskerna för att någon skulle skadas.

Metoden finns beskriven i Advances in Space Research.