Digitalisering

Ny larmapp ska hjälpa SOS att hitta fram

Foto: Pixabay, Vilhelm Stokstad / TT
Foto: Pixabay, Vilhelm Stokstad / TT

Med hjälp av en ny app kommer SOS Alarm enklare kunna lokalisera de som ringer in till nödnumret.

Publicerad

– Det kan rädda liv, säger Niclas Cholodov på SOS Alarm.

Personer som inte känner till platsen, har gått vilse eller är för skadade eller stressade för att lyckas beskriva var de befinner sig är ett återkommande problem för larmoperatörer.

SOS Alarm lanserar nu en ny app som ska underlätta när sådana situationer uppstår.

”Värdefulla sekunder”

– Ibland är det svårt att beskriva platsen man befinner sig på. Men när man ringer in via appen kommer positioneringen med automatiskt, och vi kan fokusera mer på vad som har inträffat och vilken typ av hjälp som behövs. Där sparar vi många värdefulla sekunder och i slutändan kan det vara så att det räddar liv, säger Niclas Cholodov, produktägare på SOS Alarm.

TT: Hur ska ni göra för att få folk att komma ihåg att ringa via appen?

– Vi kommer att informera och förhoppningsvis kommer många bli medvetna om att den finns. Vi hoppas på att många pratar om den och tipsar varandra.

”Ökad trygghet”

Appen kommer också att skicka information, i form av pushnotiser, om olyckor och andra händelser till de som befinner sig i närområdet. Det handlar bland annat om VMA, viktigt meddelande till allmänheten, krisinformation och information om bränder och trafikolyckor.

– Det primära syftet med att skicka ut informationen är att man ska känna en ökad trygghet och att man ska få vetskap om olika farliga situationer så att man kan undvika området, säger Niclas Cholodov.

I appen kommer man också kunna få förebyggande tips och instruktioner om hur man ska bete sig i olika situationer, som när man är till sjöss, blir ormbiten eller hamnar i extremt väder.