Innovation

Ny krater kan ändra bilden av dinosauriernas undergång

Forskaren Veronica Bray vid Barringerkratern i Arizona, med en diameter på 1,2 km – att jämföra med den nyupptäckta kraterns 8,5 km. Foto: Sarah Sutton/Lunar and Planetary Laboratory
Forskaren Veronica Bray vid Barringerkratern i Arizona, med en diameter på 1,2 km – att jämföra med den nyupptäckta kraterns 8,5 km. Foto: Sarah Sutton/Lunar and Planetary Laboratory

Asteroiden som träffade Yucatánhalvön avslutade dinosauriernas era. Nu har forskare funnit vad som kan vara en andra nedslagskrater.

Publicerad

Det är allmänt känt att ett asteroidnedslag på Yucatánhalvön för 66 miljoner år sedan blev slutet för dinosaurierna. Asteroiden, med en diameter på 10 km, skapade Chicxulubkratern.

Tecken på flera nedslag

Lunds universitet anger kraterns diametern till cirka 200 kilometer – vilket innebär att det är den största nedslagskratern som bildats på jorden under de senaste två miljarder åren.

Men nu anser en ny studie att katastrofen kan ha omfattat flera nedslag. Det skriver University of Arizona

På havsbottnen i Atlanten, omkring 400 kilometer utanför Guinea i Västafrika, har forskare hittat vad de tror är en ny nedslagskrater. Geofysiska mätningar visade en avvikelse 300-400 meter under bottnen. En skarp kant och en distinkt upphöjning i centrum, tillsammans med en spridning av kaotiska sedimentlager tiotals km utanför kratern, överensstämmer med en asteroid.

Utlöste jätte-tsunami

Det utkastade sedimentet har daterats till omkring 66 miljoner år, och forskarna utesluter inte att asteroiden kan ha ingått i samma svärm som jättenedslaget på Yucatán. Men med en diameter på 8,5 kilometer är nya Nadirkratern betydligt mer blygsam än sitt möjliga syskon.

Enligt forskarnas datorsimuleringar torde asteroiden haft en diameter på 400 meter, och den verkar ha träffat vatten med ett djup på 490-790 meter. Trots sin storlek tros Nadir ha skapat en 915 meter hög tsunami och utlöst en jordbävning som mäter 6,5 på Richterskalan.

Många frågor kvarstår

Hittills har man hittat färre än 20 nedslagskratrar under vatten på jorden. Nu återstår frågan om det finns fler oupptäckta nedslag som inträffade simultant – och bidrog till kylan och mörkret som utplånade många av jordens arter? Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.