Digitalisering

Ny jätteläcka från Wikileaks

Wikileaks kommer att avslöja flera hundra tusen hemliga amerikanska UD-rapporter tillsammans med flera stora internationellt kända tidningar i morgon fredag. Varningen kommer från Pentagon och skickades i går till försvarsutskotten i Kongressen.

Publicerad

Amerikanska försvarsdepartementet Pentagon meddelade i går försvarsutskotten i Senaten och Representanthuset att Wikileaks så snart som i morgon den 26 november har för avsikt att släppa flera hundra tusen dokument som skickats till och från det amerikanska utrikesdepartementet.

Dokumenten ”berör en enorm mängd väldigt känsliga utrikespolitiska ärenden ”, skrev Elizabeth King, chef för Pentagons rättsenhet,  i varningsmejlet till utskotten, uppger Bloomberg News.

Hon uppger också att läckan kan komma att skapa kaos, skada USAs relationer till andra länder och sätta liv på spel.

Enligt henne jobbar såväl amerikanska The New York Times, brittiska The Guardian som tyska Der Spiegel med artiklar som samordnas med jätteavslöjandet.

Det hemligstämplade material som nu planeras att släppas för världen uppges av Wikileaks vara sju gånger större än läckan om USAs krigföring i Irak, enligt en tweet från organisationen.

De amerikanska UD-rapporterna innehåller ”vardagliga analyser och barnsliga bedömningar som varje regering engagerar sig i som en del i effektiva utrikesrelationer, skriver Elizabeth King.

I Sverige har det tidigare under hösten ryktas om att Wikileaks kan ha dokument i sin ägo som rör den svenske uppfinnaren Håkan Lans. De ska gälla de rättsliga processer mot honom som drivits av bolagsintressen i USA, och som också engagerat de amerikanska och svenska utrikesdepartementen.

Wikileaks tar emot hemliga dokument på ett anonymt sätt och publicerar dem på sin sajt www.wikileaks.org.

Dess grundare och frontfigur Julian Assange är sedan ett besök i Stockholm i augusti anklagad för  flera sexbrott i Sverige. Han säger sig dock vara oskyldig till dessa.

I går beslutade Svea hovrätt att Assange ska vara fortsatt häktad och efterlyst i sin frånvaro i hela världen.