Startup

Ny inkubator ska hjälpa svenska bolag upp i rymden

Esrange i Kiruna. Foto: Jerker Ivarsson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
Esrange i Kiruna. Foto: Jerker Ivarsson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Den nya inkubatorn ESA BIC Sweden ska hjälpa unga företag att ta steget ut i rymden. Åtta bolag – däribland Unibap och Sally R – får stöd på runt 490 000 kronor vardera.

Publicerad

I går måndag stod det klart att Sverige en ny rymdinkubator, med namnet ESA BIC Sweden. Bakom satsningen står Europeiska rymdorganisationen ESA, Rymdbolaget och Vinnova – som satsar totalt 20 miljoner kronor på att hjälpa unga, svenska rymdbolag att växa.

I ett första skede är det åtta svenska bolag får stöd från ESA BIC Sweden – däribland Uppsalabaserade Unibap, som utvecklar teknologi för maskinskeende och Sally R, som använder rymdteknik för att spara energi i byggnader på jorden.

– Att få tillgång till ESA:s IP-rättigheter och tekniska expertis ger vår produktutveckling ett rejält uppsving, säger Viktor Kjellberg, vd på Sally R.

Svensk rymdindustri omsätter i dag cirka 1,2-2 miljarder kronor. Men Jens Lundström, verksamhetsansvarig på ESA BIC Sweden, ser stora tillväxtmöjligheter för svenska rymdbolag, och menar att Sverige har en möjlighet att bli ledande i Europa.

Men för att kunna lyckas med det behövs ett bättre samarbete mellan forskningsvärlden, startup-bolagen, Spaceport Sweden och raketuppskjutningsbasen Esrange, säger Jens Lundström i en kommentar till Di Digital.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Här är rymdbolagen som får stöd

APR technologies

Featherway robotics

Geografiska informationsbyrån

Sally R

Schvung ride

The code company

Unibap

Widefind