Populärteknik

Ny hissteknik öppnar för jätteskrapor

Lätta vajrar av kolfiber gör det möjligt att bygga hissar för mycket höga hus. Foto: Kone
Lätta vajrar av kolfiber gör det möjligt att bygga hissar för mycket höga hus. Foto: Kone

Den finska hisstillverkaren Kone har en ny teknik som gör det möjligt att bygga hissar som når 1 000 meter.

Publicerad

Enligt finska Kone är det idag bara möjligt att bygga 500 meter höga hissar. Främsta orsaken är att vajrarna som bär hisskorgen är för tunga.

Men nu har Kone utvecklat en teknik där stålvajrarna ersätts med vajrar av kolfiber som belagts med ett material med hög friktion. Vid sidan av att vara lättare krävs heller ingen smörjning av vajrarna vilket gör underhållet enklare och billigare. Kolfibervajrarna sägs även ha en dubbelt så lång livslängd och reducerar elförbrukningen med upp till 15 procent.

Med det nya materialet är det möjligt att bygga 1 000 meter höga hissar. Men Kones nya hissar passar även för lägre hus.

Idag finns det tre byggnader som är högre än 500 meter men inom några år kommer det att ha byggts över 20 sådana hus runt om i världen, skriver Kone på sin webbplats.

Enligt företagets beräkningar finns omkring 3 000 byggnader på plats som skulle tjäna på att byta ut sina stålvajrar mot kolfibervajrarna som döpts till Ultra Rope.

En 500 meter hög hiss med stålvajrar väger inklusive hisskorg och övriga delar som ska lyftas omkring 29 ton. Med Ultra Rope reduceras vikten till 13 ton, enligt Kone. Ju högre hisssen når desto större blir den relativa viktminskningen.

En 800 meter hög hiss skulle om den gick att bygga med stålvajrar väga omkring 108 ton. Med kolfibervajrarna blir vikten 14 ton, enligt Kones webbplats.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/rNA5nRbFBeI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>