Startup

Ny fond letar nästa Ericsson

Mer än 400 entreprenörer och affärsänglar har gått samman för att lösa bristen på såddkapital till unga tillväxtbolag. Nu har den nya fonden gjort sina första två investeringar. Målet är att skapa nya svenska exportbolag.

Publicerad

Ett av de två unga teknikbolag som tillsammans får 3,5 miljoner i riskkkapital av den nya stiftelsen Framtidslyftet är Malvacom i Ronneby. Företaget med fyra anställda utvecklar system för att koppla ihop appar med tjänster i molnet. Malvacom finns också med på Ny Teknik och Affärsvärldens lista över Sverige 33 hetaste unga teknikbolag.

Vd Peter Molin säger att investeringen är viktig för att kunna gå vidare och få ut produkten bredare på marknaden.

-Personerna i stiftelsen har ett brett kontaktnät som är värdefullt när vi till exempel vill få kontakt med olika företag runt om i världen.

Bakom Framtidslyftet  står mer än 400 entreprenörer och affärsänglar som donerat pengar. Även privatpersoner kan gå in med pengar och personerna bakom stiftelsen hoppas kunna skapa en folkrörelse för investeringar i svenska framtidsföretag.

-Målet är att stötta 300 bolag, varav 20 om tio år ska tillhöra några av Sveriges 200 största exportföretag, säger initiativtagaren och entreprenören, Mats Johansson till Dagens industri.

Målet är att göra tolv investeringar redan i år. Förutom i Malvacom har stiftelsen investerat i Stockholmsföretaget Fanchinima som utvecklar en tjänst för att vem som helst ska kunna göra sin egen film.

Investeringarna görs tillsammans med statliga Innovationsbron.

Peter Molin anser att det finns ett glapp i finansieringen till unga, växande bolag.

-För det allra tidigaste skedet finns det mycket stöd, men det är mycket svårare att få pengar till nästa steg när det handlar om att få företaget att växa.