Premium

Ny effektmarknad drar igång – ”två Partille” kan frigöras

Elbehovet i Göteborg växer. Nu skapas en lokal effektmarknad i staden, med förhoppningen att frigöra 100 MW i det lokala elnätet.

Publicerad

Inom tio år kommer Göteborg mer än fördubbla sitt effektbehov om staden snabbt ska bli klimatneutral. Den bedömningen gör energibolaget Göteborg Energi. Dagens drygt 800 MW behöver öka till 1 700 MW.

I höstas införde bolaget effektbaserade avgifter för privatkunder för att förmå människor att minska sina effekttoppar, vilket Ny Teknik rapporterade om.

– Elektrifieringen i Göteborg tar fart och är nödvändig om vi ska klara omställningen. Men den innebär också att det blir trångt i elnäten och att vi måste använda elen på ett smartare sätt, säger Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät, i ett pressmeddelande.

Nu satsar bolaget också på att skapa en lokal effektmarknad. Det är ett sätt att frigöra kapacitet i det lokala elnätet när behoven av el är som störst, till exempel under den kalla årstiden.

Första köpet har genomförts

I praktiken innebär det att kunder får betalt för att tillfälligt dra ner sin elanvändning eller höja sin elproduktion för att minska belastningen på elnätet.

Liknande lokala effektmarknader har redan skapats i Uppsala, Stockholm och Skåne. Göteborgs version heter Effekthandel Väst och testas i en pilotfas från januari till mars 2022. Nästa fas blir mellan november 2022 och mars 2023.

Men den första handeln mellan lokalnätägaren Göteborg Energi Nät och elnätkunden Akademiska Hus har redan genomförts.

Göteborg Energi tror att det finns stor potential i effektmarknaden.

– Vi räknar med att handeln i teorin kan frigöra runt 100 MW elnätskapacitet, vilket motsvarar två Partille en kall vinter, säger Lars Edström.

Trög start i Stockholm

Handeln sker i samarbete med Nodes, som har utvecklat en digital handelsplats för ändamålet. Den testades i Norge redan 2018.

Enligt tidningen Energi är det än så länge bara två aktörer, Göteborg Energi och Akademiska Hus, som deltar i effekthandeln. Men Lars Edström uppger för tidningen att bolaget även för diskussioner med en fordonsaktör.

I Stockholm var effektmarknaden Sthlmflex relativt trögstartad. Under de första månaderna av 2021 lämnades inte alls lika många bud som initiativtagarna hade hoppats på. Men inför den andra vintern, 2021/2022, noterade Svenska kraftnät ett större intresse för att delta.