Säkerhet

Ny dataskandal - tre miljoner Facebook-användare drabbade

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Kay Nietfeld
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Kay Nietfeld

Det blåser åter igen om Facebook och universitetet i Cambridge. Forskare ska ha kartlagt tre miljoner personer, och sedan friskt delat med sig av deras persondata.

Publicerad

Forskare vid Cambridge ska ha kartlagt tre miljoner Facebook-användare, och sedan delat med sig av deras persondata. Det visar en granskning som New Scientists gjort.

Det är inte bara universitetet som minner om Cambridge Analytica-skandalen, tillvägagångssättet är i stort sett detsamma och en av nyckelpersonerna är densamma.

Forskarna har samlat in data om Facebook-användare via ett personlighetstest som heter "myPersonality", och inte varit öppna med hur den ska användas. I gruppen som utvecklat quizet ingick under en tid även Alexandr Kogan, samma person som byggde personlighetstestet som Cambridge Analytica använde för att kartlägga 50 miljoner amerikanska väljare.

Förutom resultatet av personlighetstestet sparade forskarna vid Cambridge ner all data från personernas egna Facebook-profiler. De här uppgifterna var på pappret anonymiserade, men eftersom forskarna bara ersatt personernas namn med ett användar-id går det ganska lätt att identifiera många av användarna.

Forskarnas intention var dela den anonymiserade datan och med andra forskarlag via en stängd hemsida. Tanken var att andra forskare skulle kunna använda datan för att köra olika experiment. Den här datainsamlingen verkar ha pågått fram till 2013, innan Cambridge Analytica lanserade sin egen dataslukande app.

Under åren ska 280 personer från 150 organisationer ha registrerat sig och fått tillgång till datan - däribland personer anställda på företag som Microsoft, Google, Facebook och Yahoo.

Men det har visat sig att datan varit tillgänglig för många fler personer än så. En forskare med tillgång till databasen ska ha delat med sig av sina inloggningsuppgifter till sina studenter, som i sin tur lagt upp användarnamn och lösenord som en del av ett programmeringsprojekt på sajten Github. Uppgifterna är nu borttagna, men New Scientist skriver att de gick att hitta på under en minut via en enkel sökning på nätet.

Även Cambridge Analytica ska under 2013 ha kontaktat forskarna och bett om tillgång till datan, men nekats.

Den brittiska datainspektionen har inlett en utredning med anledning av uppgifterna, och Facebook har i april stängt ned Mypersonality-quizet som en av de runt 200 appar som stängts av i efterdyningarna av Cambridge Analytica-skandalen.