Digitalisering
Ny danspartner ska få fart på unga tjejer

En dansande boll på ett snöre ska bli unga tjejers nya spelkompis. Bakom den nya, svenska spelkonsolen ligger KTH-forskaren och danspedagogen Jin Moen.
Den klättrar på sitt band, låter lite och blinkar med sina gröna ögon. På en display på baksidan trycker jag igång spelet. Ögon ner betyder armar ner. Ögon upp betyder armar upp. Det gäller att hänga med i svängarna. Efter tio rörelser kommer poängen.
– Mitt mål är att sprida rörelseglädje, säger Jin Moen.
Hon är forskare, danspedagog och mamma till den nya spelkonsolen Oriboo. De senaste åren har hon ägnat det mesta av sin vakna tid åt att få mjukvara och hårdvara att smälta ihop till vad hon kallar en ”söt och kul spelkompis för unga tjejer”.
Efter flera förseningar finns den nu till försäljning. De första 1 000 exemplaren har levererats från Kina till Jin Moens företag Movinto Fun med bas i Åre.
Resan har inte varit lätt, berättar hon. Framför allt har det varit svårt att locka riskkapital till en helt ny konsumentpryl.
– Hårdvara är läskigt för riskkapitalister. För två år sedan tog pengarna slut och då blev vi tvungna att skära ner, men det löste sig.
Den första prototypen byggde hon redan 2004, innan Wii och andra rörelsebaserade spel blev vardagsmat i vardagsrummet.
– Då fattade ingen vad vi sysslade med. Nu ska allt vara rörelsestyrt och det är en fördel för oss, säger Jin Moen.
Konsolen är stor som en tennisboll. Skruvar man isär den hittar man idel standardkomponenter. En liten elmotor låter den klättra upp för sitt band. Gyro och accelerometer, av samma typ som i smarta mobiler, gör att den vet var den befinner sig i rummet.
– Även om hårdvaran är komplex med många delar så är det inte den som är grejen. Innovationen ligger i konceptet, säger Jin Moen.
Den första versionen kommer laddad med sex olika enkla spel. Antingen spelas de med hjälp av den lilla displayen – eller genom att följa Oriboos ögonrörelser.
Nu jobbar hon, medgrundaren Marie Persson Björkman och två anställda på att utveckla fler spel så att den som köper en Oriboo och kopplar upp den på nätet kan få fler och svårare utmaningar. Utmana en kompis i streetdance till exempel.
I höst släpper också företaget sina första appar. Då fungerar den smarta telefonen som danslärare. Planen är också att göra motionsspel för vuxna.
– Jag vill få folk att röra sig på ett roligt sätt. Alla står inte och showar framför spegeln, men många drömmer ändå om att dansa.
På sikt kan en Oriboo programmeras för rehabilitering, eller hjälpa barn att förbättra sin koncentration.
– Vi får många förslag på spännande utvecklingsprojekt, men just nu ligger fokus på att få igång försäljningen och få ut de första apparna, säger Jin Moen.
Drömmen är att hennes danskompis ska slå även internationellt. Japan och Kina är två länder där det redan visats intresse.