Miljö

Ny beläggning kan avvisa vätskor på miljövänligare sätt

Forskare vid MIT har utvecklat en beläggning som gör att tyger kan avvisa sådant som vatten, kaffe och sojasås. Foto: Kripa Varanasi och Karen Gleason/MIT
Forskare vid MIT har utvecklat en beläggning som gör att tyger kan avvisa sådant som vatten, kaffe och sojasås. Foto: Kripa Varanasi och Karen Gleason/MIT

I framtiden kan du kanske slippa kaffe- och ketchupfläckar på kläderna. Forskare vid MIT har utvecklat en beläggning som har visat lovande resultat i labbmiljö.

Publicerad

Framtidens plagg skulle med en ny metod utvecklad vid MIT kunna bli helt vattenavstötande, på ett miljövänligt sätt, berättar MIT News.

”De flesta tyger kallas vattenavvisandemen är egentligen vattentåliga. Om du står ute i regnet kommer vattnet till slut ta sig igenom. Målet är att tygerna ska bli avvisande, att få dropparna att bara studsa tillbaka” säger professor Kripa Varanasi, en av forskarna bakom studien, till MIT News.

Forskarna har tagit en polymer som har vissa hydrofoba egenskaper och förbättrat den genom en kemisk bearbetning och en beläggningsprocess som kan utföras vid låga temperaturer och helt utan vätskor.

Avvisar vätskor pä flera material

Enligt forskargruppen, vars studie har publicerats i  Advanced Functional Materials, ska resultatet vara en beläggning som är effektivare som vattenavvisare än dagens befintliga varianter.

Beläggningen har testats i labbmiljö på olika material, inte bara tyger utan även papper. Material med beläggningen ska ha klarat att avvisa bland annat vatten, kaffe och ketchup, och beläggningen ska även ha klarat sig helt intakt efter flera tvättomgångar och annan nötning.