Populärteknik

Ny antenn direktsänder från Mars

Med en ny antenn behövs ingen länk för radiokommunikationen med jorden. Foto: UCLA
Med en ny antenn behövs ingen länk för radiokommunikationen med jorden. Foto: UCLA

En ny antenn erbjuder mycket bättre radiokommunikation mellan Mars och jorden.

Publicerad

Marsroboten Curiosity kan bara kommunicera med jorden 15 minuter i taget två gånger per dygn. Men radiosignaleringen görs inte direkt med jorden utan går via länk från Mars Reconnaissance som cirklar runt Mars.

Men den Marsrobot som planeras till 2020 ska kunna upprätta dubbelriktad radiokommunikation direkt med jorden flera timmar varje dag även när roboten är i rörelse.

Det ska bli möjligt via en ny antenn som utvecklas vid det amerikanska universitetet UCLA, skriver The Conversation.

Den nya antennen ska byggas upp av 256 antennelement placerade i en matris som kan ge en kraftigare signal än de antenner som används idag. Men det som främst gör antennen mer effektiv är att den är cirkulärt polariserad vilket gör att signalen är sammanhållen (koherent) när den färdas genom Mars atmosfär.

Ett problem med att utveckla nya mer effektiva antenner för Mars är att Nasa i sina specifikationer för Mars 2020 har begränsat effekten för all kommunikation till maximalt 100 watt. Men det säger sig de amerikanska forskarna att de ska klara av.

Den antenn som nu byggts vid UCLA är en nedskalad version med bara 16 antennelement. Men den har fungerat precis så som simuleringar av antennen förutsåg. Så nu förbereder forskarna ett bygge av en prototyp med 16 x 16 antennelement som enligt Nasas specifikationer får ha en maximal storlek på 40 cm x 40 cm x 5 cm.