Populärteknik

Ny amerikansk specialstyrka ska jaga ufon

I april 2020 offentliggjorde Pentagon tre filmer som visade oidentifierade flygande objekt. Foto: New York Times
I april 2020 offentliggjorde Pentagon tre filmer som visade oidentifierade flygande objekt. Foto: New York Times

Uppdraget: Att hitta och analysera oidentifierat flygande föremål som färdas över amerikanskt luftrum.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Det kanske låter som handlingen i Hollywoodfilm, men i dagarna meddelade USA:s försvarsdepartement att en särskild insatsstyrka för så kallade ufo:s är på väg att tillsättas.

Pentagon: Ufo-filmer äkta

Nyheten ska ses i ljuset av flertalet observationer av oidentifierade flygande föremål som gjorts under de senaste decennierna. I april 2020 bekräftade till exempel Pentagon äktheten i tre omtalade ufo-videoklipp. I maj i år gick USA:s försvarsdepartement ut med ytterligare en observation.

Den nya insatsstyrkan Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG) ska fortsätta arbetet som en särskild grupp inom den amerikanska flottan tidigare har utfört.

”Tar alla rapporter på allvar”

I praktiken handlar det om att ”upptäcka, identifiera samt bedöma eventuella mot den nationella säkerheten” som eventuella oidentifierade flygande föremål kan utgöra.

– Vi tar alla rapporterade intrång utförda av flygande föremål, identifierat som oidentifierat, på största allvar, och undersöker varenda ett, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Granskar ufo-rapporter

Sedan 2004 har försvarsdepartementet granskat 144 ufo-observationer som gjorts av amerikanska medborgare, skriver sajten Interesting Engineering.

Bland dessa utmärker sig ett fall där stridspiloter på träningsuppdrag plötsligt upptäcker ett oidentifierat flygande objekt som först flyger i en rak linje, för att sedan stanna, hovra och rotera.

”De flyger alla mot vinden. Vinden är 61 sekundmeter...kolla på den där grejen...kolla på den där grejen, den roterar.”