Populärteknik

Ny ai-teknik kan avpixla bilder

Foto: Pixabay

Artificiell intelligens är nu kapabel att röja identiteten på personer i pixlade bilder. Det skriver tre forskare vid de amerikanska universiteten Cornell och Texas i en ny studie.

Publicerad

Med neuronnätverk – inspirerade av hur den mänskliga hjärnan arbetar – har artificiell intelligens fått ett rejält uppsving de senaste åren. De avancerade beräkningsmetoderna har med tilltagande kvalitet använts för bland annat bildigenkänning och program som översätter språk i realtid. IBM har fått mycket uppmärksamhet med Watson, en ai som lyckades vinna mot mänskligt motstånd i frågesportspelet Jeopardy. Neuronnätverk kan tränas på stora dataset för att sedan på egen lära sig hur man bäst eller mest effektivt når ett (av människan) önskat mål.

Och nu har tre forskare i USA demonstrerat att neuronnätverk kan röja identiteter på personer som finns på bilder som maskerats med pixlar eller så kallad gaussisk oskärpa. Ai:n kan spåra mönster i en maskerad bild på ett sätt som människan inte är förmögen till. Forskarna menar att en människa som vill avmaska en bild med den här tekniken inte ens behöver förstå vad det är som syns på den delen av bilden som inte pixlats.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här