Digitalisering

Nvidia köper svenska Optigot i hemlighetsfull affär

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library
Foto: / SIPA USA / TT
Foto: / SIPA USA / TT

Chipbolaget Nvidia har förvärvat svenska Optigot. Bolaget uppges arbeta med höghastighetsöverföring via laser, men inget av företagen vill kommentera affären.

Publicerad

Den amerikanska techjätten Nvidia har i all hemlighet slukat en svensk spjutspetsstartup. Det var i april som Nvidia förvärvade det lilla Göteborgsbolaget Optigot, en affär som blev offentlig först nu.

Optigot arbetar med att utveckla högpresterande ytemitterande halvledarlaser, VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser). Tekniken kan bland annat användas i lidar och för högeffektiv och mycket snabb dataöverföring via exempelvis fiberkabel.

Nvidia skriver i ett mejl till Ny Teknik att de inte kommenterar affären, och Optigots tidigare anställda får inte uttala sig i media.

”Vi säljer vårt startup Optigot till Nvidia. För att klä det i en fotbollsmetafor: Känns fantastiskt - Vi ansluter oss till det bästa laget i världen och får chansen att tävla för att vinna mot den bästa konkurrensen i världen”, skriver Optigots tidigare vd André Kelkkanen, numera anställd på Nvidia, i ett inlägg på Linkedin.

Optigot startade 2016 som en avknoppning från Chalmers, och ska vara destillatet av över 20 års VCSEL-forskning vid högskolan. Det grundades av professor Anders Larsson, docent Johan Gustavsson och dåvarande doktoranden Erik Haglund.

Enligt årsrapporten och Optigots hemsida hade bolaget en handfull anställda som alla verkar ha gått över till Nvidia. Omsättningen låg förra året på nära 8,7 miljoner kronor.

Snabb överföring i datacenter

Aktiebolaget har nu bytt namn till Mellanox Technologies Sweden. Mellanox är ett israeliskt bolag som levererar kommunikationslösningar till datacenter, och det köptes också upp av Nvidia tidigare i år.

Flera vetenskapliga artiklar som Optigots grundare har publicerat kretsar också kring datakommunikation via VCSEL-laser. Det är en snabbt växande marknad, som enligt analysföretaget Allied Market Research bedöms växa från dryga 120 miljoner dollar i år till 358 miljoner dollar år 2027.

Enligt årsrapporter ska Optigot ha haft flera betalande kunder både internationellt och i Sverige, men det finns ingen publik information om vilken typ av VCSEL-lösningar som företaget har sålt eller vilka kunderna är.

Huvudägare förutom grundarna är Chalmers egen inkubator Chalmers Ventures. Inte heller de tillåts kommentera affären i detalj. Köpeskillingen är också hemlig.

– Vi kan bara säga att det är en viktig affär både ur ett finansiellt perspektiv och för att nyttogöra forskning som härstammar från Chalmers, säger Håkan Krook som är fund manager på Chalmers Ventures.