Innovation

Nu vill myndigheten skanna ansiktet på alla som flyger

Foto: TSA
Foto: TSA

Snart kan USA-resan innebära att ditt utseende hamnar i en databas. För nu vill Transportation Security Administration (TSA) att alla som flyger ska få sitt ansikte skannat.

Publicerad

Apple har redan gjort ansiktsigenkänning till vardag – de som använder deras Iphone X kan låsa upp telefonen genom att skanna av sitt ansikte. Transportation Security Administration (TSA) är den federala myndighet i USA som ansvarar för säkerheten i alla former inom transport. Och nu vill TSA tillsammans med gränsbevakningen (CBP) implementera liknande biometrisk teknik på landets alla flygplatser.

Tanken med detta är att stärka säkerheten, sänka personalkostnaden samt förbättra kundupplevelsen. TSA har arbetat med utveckling av tekniken de senaste åren, och för närvarande testar man vid några av landets flygplatser att verifiera resedokumenten med hjälp av ansiktsskanning tillsammans med fingeravtryck. I augusti gav tekniken utdelning när en man på väg in i USA, som reste med falsk identitet, stoppades.

– Genom att utöka vår användning av biometrisk teknik, säkrar TSA sin position som global ledare inom flygsäkerhet och avancerad säkerhetsutveckling, säger TSA-administratören David Pekoske i ett pressmeddelande.

En teknisk utmaning

Redan i slutet av månaden ska TSA utöka användningen av tekniken tillsammans med flygbolaget Delta Air Lines, på Hartsfield-Jackson flygplatsen i Atlanta. Det kommer att bli den första biometriska flygterminalen som använder ansiktsigenkänning för att automatisera processen på en flygplats. Systemet öppnar för självbetjäning för allt från inlämning av bagage, till passkontroll och att gå ombord på flygplanet.

Men teknikens träffsäkerhet har visat sig vara en av de största utmaningarna med systemet. Ansiktsigenkänning ger mycket större felmarginaler än andra biometriska mätmetoder som fingeravtryck och ögonskanning. Exempelvis finns det uppgifter om att det system som används av brittisk polis ger felaktiga uppgifter i 98 procent av fallen.

Risken för att man felaktigt blir hållen som misstänkt är överhängande – och givetvis har det även riktats kritik mot tekniken med utgångspunkt från att den är integritetskränkande, och bjuder in till ”ett sluttande plan”.

– Att använda biometrisk teknik för identifiering kan låta bekvämt, men folk borde överväga några saker innan de anmäler sig. Det är teknik som lätt kan användas för oskälig övervakning, säger Jeramie Scott, nationell säkerhetsrådgivare till Washington Post.

Om ansiktsskanningen av någon anledning inte fungerar så kommer passagerarna att bli hänvisade till den traditionella incheckningen – så testa inte att resa utan ditt pass ännu.