Samhälle

Nu varnar WHO för snabb väg mot flockimmunitet

Blodprover ska ge svar på hur många personer som har antikroppar mot det nya coronaviruset. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

I stora delar av världen har inte ens var tionde person utvecklat antikroppar mot covid-19, enligt en ny sammanställning från Världshälsoorganisationen WHO. ”Den här idén att länder som inte gjort så mycket för att bromsa spridningen plötsligt kommer att nå flockimmunitet, och inte bryr sig om man förlorar några äldre på vägen, är ett väldigt, väldigt farligt tillvägagångssätt”, säger WHO:s krisberedskapschef Michael Ryan.

Publicerad

En sammanställning av antikroppstester från Europa, Asien och USA visar att bara 1–10 procent av de testade personerna har antikroppar mot det nya coronaviruset. När en motsvarande sammanställning gjordes den 20 april var andelen 2–3 procent.

– Det indikerar att en stor del av befolkningen fortfarande riskerar att bli smittade och vi har en lång väg att gå med detta virus innan vi når flockimmunitet, sade epidemiologen Maria Van Kerkhove vid WHO:s presskonferens i Genève.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här