Digitalisering

Nu väntar it-världen på juryns utslag

I ett av de mest uppmärksammade målen någonsin i it-världen – tvisten mellan Samsung och Apple – väntar nu alla spänt på juryns utslag. Miljarder dollar står på spel.

Publicerad

På tisdagen gjorde Samsungs och Apples advokater sina slutpläderingar i målet som gäller huruvida Samsung kopierat Apples Iphone och Ipad eller inte.

I processen som bedrivs i en domstol i San José i Kalifornien begär Apple skadestånd på mellan 519 miljoner och 2,48 miljarder dollar – ibland nämns även siffran 2,75 miljoner dollar – medan Samsung nöjer sig med mer modesta 22 miljoner dollar.

Frågan som juryn ska ta ställning till är om Samsungs Androidbaserade mobiler och pekdatorer i Galaxyserien är kopior av Apples Iphone och Ipad eller inte.

I sin slutplädering fokuserade Apples advokat Harold McElhinny på interna dokument från Samsung där det framgår att Samsung gått igenom funktioner hos Iphone för att se hur de egna produkterna kan förbättras. En huvudpunkt är också bilder på hur Samsungs produkter förändrats efter introduktionerna av Iphone och Ipad.

Skadeståndets storlek har Apple beräknat utifrån en vinst på 8,16 miljarder dollar som Samsung enligt Apple gjort vid försäljningen av produkterna.

Samsungs advokat Charles Verhoeven kritiserade å sin sida Apple för att ta strid i domstol i stället för att försöka konkurrera på marknaden.

Han avvisade också Apples påstående om att kunder köpt Samsungs produkter av misstag, och underkände möjligheten att ta patent på en rektangulär form med rundade hörn och ett rutmönster med färgglada ikoner.

Juryn som består av sju män och två kvinnor inleder nu sina överläggningar och väntas komma med ett utslag inom några dagar eller någon vecka.

Även om de yrkade skadestånden är mycket stora, och dessutom kan dubbleras eller trefaldigas av domaren, är det avgörande med juryns något annat.

Dels kan import och försäljning av Samsungs produkter stoppas i USA . Dels får Apple ammunition för att ge sig på nästa konkurrent – mobiltillverkaren HTC.

Det Apple egentligen anses vara ute efter är nämligen Googles operativsystem Android. Att Apple inte stämmer Google direkt beror på att operativsystemet är gratis och att det därför är lättare att begära skadestånd av tillverkarna som använder det och tjänar pengar på försäljning av sina produkter.

Målet i San José är inte på långt när det enda mellan Samsung och Apple. Tvister mellan de två företagen behandlas i en egen artikel i Wikipedia. Den första stämningen gjordes av Apple i april 2011 och sammantaget pågick 50 mål världen över i juli 2012, enligt artikeln.

I media har dock processen i San José, som inleddes i juli i år, fått mest uppmärksamhet på senare tid.

Inte minst har den färgstarka domaren Lucy Koh fått stor plats i rapporteringen, bland annat för uttalanden till advokaterna som "Om du inte röker crack så vet du att de här vittnena aldrig kommer att höras" och "Jag litar inte vad någon advokat berättar i den här rättssalen. Jag vill se verkliga dokument."

Men medan hon antagit en tuff attityd i rättssalen beskrivs hon snarare som blyg privat.

Många bedömare anser samtidigt att hon gjort bra ifrån sig, och att den stora utmaningen varit att hantera Samsungs och Apples armé av advokater med stora egon, och dessutom begränsa dokumentation och tidsåtgång för att inte överbelasta domstolens begränsade resurser som också behövs till annat – fallet hanteras av fem tjänstemän inräknat henne själv.

– Hon har gjort ett bra jobb. Det finns många stora personligheter i rummet, stora namn. Hennes jobb har varit att hålla dem under kontroll och se till att de gått framåt i processen, och hon har klarat det, säger Brian Love, juridikprofessor vid Santa Clara University till Cnet News.

Lucy Koh är relativt ung, 43 år, och är den första korean-amerikanskan som blivit federal distriktsdomare och har dessutom en bakgrund som patentjurist, vilket anses ovanligt för domare.