Populärteknik

Nu väcks Plutosonden

På sin snart nio år långa resa mot Pluto har New Horizons färdats nästan fem miljarder kilometer. Foto: Nasa
På sin snart nio år långa resa mot Pluto har New Horizons färdats nästan fem miljarder kilometer. Foto: Nasa

Rymdfarkosten New Horizons som lämnade jorden 2006 ska nu aktiveras för sin förbiflygning av Pluto.

Publicerad Uppdaterad

I juli 2015 når rymdsonden New Horizons fram till Pluto för att ta bilder och utföra vetenskapliga mätningar av dvärgplaneten. Ett ytterligare uppdrag är att ta reda på om Pluto har fler månar än de fem som nu är kända varav den senaste upptäcktes så sent som 2012.

Rymdfarkosten startade sin resa från Cape Canaveral 19 januari 2006 och har sedan dess färdats nästan fem miljarder kilometer. För att bland annat spara energi har sonden under långa perioder försatts i vila då nästan alla system varit avstängda. Men nu är den sista tuppluren snart över. Lördag 6 december väcks New Horizons upp en sista gång och en dryg timme efter aktiveringen ska den förhoppningsvis skicka en signal till jorden som berättar att allt är OK. Ett meddelande som tar över fyra timmar att nå fram på grund av det stora avståndet, skriver Nasa på sin sajt för expeditionen till Pluto.

När New Horizons lämnade jorden betraktades Pluto fortfarande som en planet och den enda i vårt solsystem som ännu inte haft besök av någon mänsklig rymdfarkost.

Men kort därefter fick "planet" en ny definition av International Astronomical Union där Pluto inte fick plats och då degraderades till en "dvärgplanet".