Startup

Nu ska Ny Teknik gallra ut Sveriges bästa startups till 33-listan 2021

Foto: Cake, Peafowl Solar Poer, Einride, Mavenoid, Everdrone.
Foto: Cake, Peafowl Solar Poer, Einride, Mavenoid, Everdrone.

Omkring 300 bolag har nominerats till årets 33-listan, Ny Tekniks sammanställning över de mest lovande unga teknikbolagen i Sverige. Nu är möjligheten att nominera stängd för det här året. Listan presenteras i oktober.

Publicerad

Ny Tekniks researchgrupp, som helt utgörs av redaktionens journalister, har redan påbörjat den omfattande och tidskrävande granskningen och utgallringen av nominerade bolag.

Det finns många startup-listor i Sverige men Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik, anser att 33-listan är unik.

– Dels är det den äldsta startuplistan. Vi har sedan 2008 genomfört det här arbetet och lärt oss massor under åren vad som kännetecknar en startup med stor potential att verkligen lyckas. Dels för att våra experter och analytiker lägger ner enormt mycket tid på att syna de nominerades tekniska innovationer. Dels för att vi faktiskt kan bevisa att en övervägande del av bolagen som har fått en plats på listan har tagit sig till börsen, blivit globala framgångar, vuxit till starka privata bolag eller blivit uppköpta. Och väldigt få har tvingats kasta in handduken.

Vad händer nu i arbetet med 33-listan?

– Vi är i början av en intensiv research- och gallringsperiod. Vi siktar på att ha ett 40-tal kvalificerade kandidater som ska granskas extra noga i början av juni. Vid den tiden kan vi ofta välja ut cirka 25 startups som får en plats på listan, resterande platser tar alltid lite längre tid.

Brukar inte de 33 utvalda bolagen vanligtvis presenteras under våren?

– Jo det stämmer. Men på grund av pandemin flyttades presentationen i fjol fram till september från maj. Och nu fortsätter vi med det för att vi ska ha tid och kapacitet att presentera en genomarbetad och stark lista över Sveriges mest innovativa och lovande startups 2021.

33-listan 2021 presenteras på nyteknik.se och i Ny Tekniks papperstidning den 21 oktober.