Populärteknik

Nu kommer Huawei Mate Xs till Sverige – utan Google Play

Foto: Huawei
Foto: Huawei
Foto: Huawei
Foto: Huawei
Foto: Huawei
Foto: Huawei

Huawei är tillbaka med sin första stora lansering i Sverige sedan den amerikanska svartlistningen. Den vikbara mobilen Mate Xs släpps om en månad, och kommer inte att ha tillgång till Googles appbutik.

Publicerad

I februari visade Huawei upp sin nya vikbara mobil Mate Xs. Den har två skärmar på dryga sex tum vardera. I hopvikt läge sitter en på baksidan, en på framsidan och när mobilen viks upp sammanfogas de till storleken av en mindre surfplatta på runt åtta tum.

Redan förra hösten släppte Huawei sin första vikbara mobil, Mate X, som dock inte lanserades i Sverige. Xs har uppgraderats med 5g-stöd, nya systemkretsen Kirin 990 och en något modifierad design.

Förhandsbeställningarna i Sverige öppnar redan på torsdagen och leveranserna sker i mitten av april. Precis som Samsung sätter Huawei en rejäl prislapp på sin vikbara telefon, närmare bestämt 25 990 kronor.

Mate Xs blir också Huaweis första större mobilsläpp i Sverige sedan den amerikanska svartlistningen, som innebär att tillverkaren inte får leverera mobiler med Googles tjänster, appar och appbutik ombord.

– Mate Xs är den första mobilen vi släpper på den svenska marknaden som har Huawei AppGallery i stället för Google Play. Det känns väldigt spännande att vi redan har kommit så långt med alternativa lösningar och partnerskap, sedan är vi ödmjuka med att det kommer att ta tid innan vi har ett perfekt ekosystem, säger Huaweis presschef Sofia Björnerfors till Ny Teknik.

Jobbat med lokala apputvecklare

De senaste fem månaderna har Huawei satsat hårt på att utveckla utbudet i den egna appbutiken och det underliggande ramverket Huawei Mobile Services som ska ersätta Google Play-tjänsterna.

Totalt uppger Huawei att de har över 3 000 ingenjörer som arbetar med utvecklingen. En liten del av dem jobbar specifikt mot den svenska marknaden för att hjälpa lokala utvecklare att anpassa sina appar till Huaweis mobiler. Sofie Björnerfors uppger att de redan har hunnit bredda utbudet rejält, och att fler viktiga appar är på gång.

– Jag ser det som att vi har bra förutsättningar i Sverige och att vi kommer att ha ett väldigt bra erbjudande på den svenska marknaden, säger Sofia Björnerfors.

Även Bank ID är, som tidigare utlovat, på väg. Appen finns redan i AppGallery i äldre Huawei-mobiler som fortfarande har stöd för Google Play-tjänsterna. Men en version som i stället använder sig av Huawei Mobile Services är snart färdigställd.

– Den kommer att finnas inom kort. Vi räknar med att det ska vara klart till dess att Mate Xs levereras, men vi har inte satt någon exakt dag, säger Sofia Björnersfors.