Digitalisering

Nu kommer hajpade chattroboten skräddarsydd för svenska användare

Fysiska robotar har väldigt lite att göra med de språkrobotar som kan komma att revolutionera internetanvändandet för många. Foto: Alina Constantin / Better Images of AI
Chat GPT klarar av andra språk än engelska, som norska och svenska, även om tjänsten då har svårare att vara lika mångsidig. Arkivbild. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

En digital uppstickare håller på att förändra en av internets grundpelare. Samtidigt försöker en svensk idé rida på framgångsvågen. Men är allmänheten redo för ett nytt nät? ”Nu måste vi ställa om”, säger en expert på området.

Minns du Altavista? I internets barndom blev söktjänsten omsprungen av Google som verktyget alla använde för att ta reda på saker. Nu mumlas det från olika hörn av nätet att det kan vara Googles tur att bli förbipasserad. Nykomlingen heter Chat GPT och representerar något som Google riskerar att försvinna från: framtiden.

Chat GPT, utvecklat av Elon Musk-grundade Open AI, är en så kallad textrobot. Den kan generera text på ett hittills icke uppnått sätt både vad gäller innehåll och användarvänlighet. Tekniken är varken superny eller felfri, och de bakomliggande algoritmerna fortsatt okända, men resultatet är en tjänst som, något förenklat, kan ge information samtidigt som den för ett samtal med dig. Du behöver alltså inte formulera din fråga lika precist som Google i dagsläget kräver. Det räcker med "fiskrecept till middag" och du får igång en dialog med tjänsten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här