Digitalisering

Nu kommer datorerna med 20 timmars batteritid

En ny version av HP:s hybriddator Envy X2 blir först på marknaden med Windows 10 för Arm. Foto: HP
En ny version av HP:s hybriddator Envy X2 blir först på marknaden med Windows 10 för Arm. Foto: HP

Ständigt uppkopplade Windows 10-datorer som bygger på mobiltelefonteknik är på inmarsch - och kan skaka liv i en stagnerad pc-marknad.

Publicerad

I dagarna börjar HP sälja en ny version av den populära laptopen HP Envy x2. På utsidan ännu en ganska alldaglig dator på den överfyllda pc-marknaden, men under skrovet ryms kanske början på en revolution.

Datorn har två egenskaper som får den att sticka ut. Den är ständigt uppkopplad mot mobilnätet, och har en batteritid på imponerande 22 timmar. Samtidigt är den bara några millimeter tjock och väger fjäderlätt i handen.

Det är möjligt tack vare att Microsoft till slut gör Windows 10 kompatibelt med Arm-processorer. Eller enklare uttryckt, de har fixat så operativsystemet fungerar på samma hårdvara som används i moderna mobiltelefoner.

HP:s nya Envy-dator är den första i en rad laptops som bygger på Qualcomms chipp Snapdragon 835. Precis samma chipp som sitter i mobiltelefoner som Samsungs Galaxy S8.

Även Asus och Lenovo har liknande modeller som kommer ut på marknaden under året. I samtliga fall handlar det om lättare så kallade hybriddatorer, där skärmen går att montera loss och använda som en surfplatta. Fler enheter kommer garanterat att visas upp under mobilmässan MWC i Barcelona nästa vecka.

Mobilprocessorer har tagit enorma prestandakliv de senaste åren, och de är konstruerade från grunden för att vara ständigt påslagna och samtidigt strömsnåla.

Det betyder att en laptop med ett Snapdragon-chipp kan vara uppkopplad dygnet runt via wifi eller 4G-nätet. Den startar dessutom upp blixtsnabbt från viloläge - precis som din mobiltelefon vaknar omedelbart när du stänger av skärmlåset. Dessutom kan batteritiden mer eller mindre dubbleras jämfört med en vanlig laptop med en x86-processor från Intel eller AMD.

Nackdelen är förstås prestandan. En Snapdragon-dator kommer aldrig att kunna konkurrera med laptops som använder de nyaste chippen från Intel och AMD. Den som vill spela, redigera film eller utföra andra tunga uppgifter får se sig om. Men för en normalanvändare borde det räcka gott.

Samtidigt återstår mycket att bevisa. Det har redan kommit rapporter om att datorerna inte kommer att ha stöd för alla Windows-program, och datorer med mobiluppkoppling har branschen redan prövat och misslyckats med. Senaste gången Microsoft gav sig på Arm-processorer slutade det dessutom i en katastrof som stavas Windows RT.

En annan avgörande faktor är hur bra stöd den här nya kategorin datorer får från teleoperatörerna. Om en dator ska vara ständigt uppkopplad via mobilnätet krävs ett bra datapaket. Microsoft har tecknat avtal med flera ledande operatörer i både Nordamerika och Europa, men hur mycket kunderna får punga ut för sina extra gigabyte vet vi inte ännu.

Analyshuset Gartner är ändå försiktigt positiva. De tror att ständigt uppkopplade bärbara datorer kommer att utgöra 13 procent av alla "tunna och lätta bärbara" som säljs år 2020, enligt en rapport som The Register tagit del av. I reda siffror handlar det om drygt tio miljoner sålda enheter.