Premium
Nu kan Starlink förbeställas i Sverige – men hur bra är det?
Elon Musks internetprojekt Starlink går nu att förbeställa från Sverige. Nätverket ska ge bra internet till glesbyggda områden, men klår det 5g-nätets låga svarstider?
Artikeln är uppdaterad
Starlink, utformat av Spacex, är ett nätverk av satelliter som ska ge trådlöst internet över hela jorden. Målsättningen är att under 2021 expandera för att täcka större delen av den befolkade världen.
Under beta-tester kan kunder förvänta sig något varierande uppkoppling mellan 50 Mb/s och 150 Mb/s. Enligt Starlink ligger atensen på nätverket mellan 20 ms och 40 ms. Den slutgiltiga planen är att det ska finnas 42 000 satelliter i omlopp runt jorden.
Nyligen gav Elon Musk besked om att uppkopplingen kommer att dubbleras i hastighet senare i år, till 300 Mb/s och att svarstiden hamnar under 20 ms.
De första 60 sköts upp under 2019 och i dagsläget finns det över 1 000 aktiva satelliter i omlopp 550 km från jorden.
Starlink når inte längre än Gävle
Sedan en kort tid tillbaka kan man förbeställa Starlink från Sverige. Hårdvaran kostar 499 dollar och sedan följer en månadskostnad på 99 dollar. Bland hårdvaran finns en parabol-liknande antenn som behöver klar sikt av himlen för att uppkopplingen ska fungera.
Fredrik Tufvesson är professor i radiosystem vid Lunds universitet och kan se fördelar med tekniken.
– Det är i glesbygden Starlink kan få sin nisch. I tätbefolkade områden har vi redan fiber som tillhandahåller bra nätverk. Och anledning till att det är dålig uppkoppling på glesbygden i dag är att det är för dyrt att dra en kabel till en stuga i skogen som har en mil till närmsta granne. Men Starlink är inte en teknik för Stockholm, Malmö och Göteborg, säger Fredrik Tufvesson.
Men än så länge har Starlink problem i Skandinavien.
– Det är lite speciellt där Skandinavien ligger. Vi ligger norr om det största täckningsområdet för satelliterna, de går inte så långt norrut. Grundsystemet kommer inte funka norr om Gävle. Men man jobbar ju på lösningar för det, för att täcka nordliga delar, säger Fredrik Tufvesson.
De satelliter som ska ge täckning vid polerna kommer att vara utrustade med lasrar för att kunna kommunicera med varandra, något som också gör behovet av markstationer mindre.
Vilka har användning av Starlink?
Internetveteranen Joakim Jardenberg är en av dem som har förbeställt Starlink, han har dock inte fått klara besked om när han får sin hårdvara så att han kan koppla upp sig.
– Mid to late 2021 är det enda löftet som getts än så länge, skriver Joakim Jardenberg via mejl till Ny Teknik.
Men Joakim Jardenberg ser fram emot att få testa Starlink, och han håller med Fredrik Tufvesson.
– Det är tidiga dagar, men framför allt handlar det ju om att koppla upp de delar av världen som inte är uppkopplade i dag. Och det gäller ju även dem som har gamla och dåliga uppkopplingar i dag – dit räknas till och med i stora delar av USA, eller ute på den (inte alltid så avlägsna) svenska landsbygden, skriver Joakim Jardenberg.
Han kan också se fördelar utifrån sina egna behov, även fast han redan i dag har tillgång till bra uppkoppling via fiber och mobilnät.
– Skälet är att jag ofta sitter i viktiga videomöten och måste vara trygg med att inte bli avbruten. Men om en incident sker på exakt fel ställe så finns det en risk att både fiber och mobilnätet dör, eftersom de ju delar på mycket av samma underliggande infrastruktur. Med Starlink, som tar en helt annan väg så kan jag förhoppningsvis alltid räkna med att vara obrutet ansluten till tillräckligt snabbt och bra internet, skriver Joakim Jardenberg.
Större fördröjning än 5g
När Starlink får igång sina tjänster på allvar menar Fredrik Tufvesson att nätverket som bäst kommer att motsvara ett bra 4g-nät. Det blir dock inte möjligt att få lika låg latens som med 5g.
– Signalen måste alltid gå upp och ner till satelliten. Det är kort för att vara ett satellitsystem, mycket kortare om man jämför med en geostationär satellit. Men signalen ska ta sig 550 km två gånger, alltid minst 110 mil. Och även med ljusets hastighet blir det några millisekunder man inte kan bortse från, säger Fredrik Tufvesson.
Enligt Joakim Jardenberg kan det finnas mer oväntade användningsområden för Starlink. När kommunikationen mellan satelliterna är fungerande kan det vara ett viktigt verktyg för aktiehandlare där några millisekunder kan motsvara miljoner kronor.
– Eftersom transmissionshastigheten är högre i vakuum än i fiber kan man tänka sig att Starlink kommer att spela roll för high-frequency trading (robotiserade börstransaktioner) när det är stora avstånd mellan kund och börs, eller mellan börserna, skriver Joakim Jardenberg.
Även Fredrik Tufvesson tycker att det ska bli spännande att se hur tekniken utvecklas och lyfter ännu en fördel.
– Det kan till exempel ge täckning till ett tåg oberoende var det befinner sig i Sverige. Ett tågsätt med 100 mb uppkoppling oberoende av vart det åker är inte dåligt, med utgångspunkten att man löser problemet med att det inte kommer norr om Gävle, säger Fredrik Tufvesson.