Innovation
Nu går det att skriva ut labbodlad kobebiff

Någon gång i framtiden kan den där kobebiffen du serverats på tallriken vara labbodlad och 3d-utskriven. Och kanske kommer den framtiden snabbare än vi anar.
Forskare vid Osakas universitet i Japan har lyckats skriva ut den komplexa struktur av fett, muskler och blodkärl som det vanligtvis hutlöst dyra köttet består av.
Kobebiff och andra köttsorter som kommer från den japanska wagyukon kännetecknas av marmorering, det intrikata marmorliknande mönster av insprängt fett som mycket kött har. Graden av marmorering används i köttindustrin som en kvalitetsindikator: det ger köttet den smak och textur som får folk att betala extra.
Men att återskapa formen och texturen på wagyukött sägs ha varit en svår utmaning. Osaka-forskarna tog stamceller från wagyukött och kunde under särskilda förutsättningar i labbet få dem att mogna till fett-, muskel- och blodkärlsceller. Med en 3d-skrivare imiterade forskarlaget därpå vävnadsstrukturen i förlagan.
Resultatet har publicerats i en expertgranskad artikel i Nature Communications. En av huvudförfattarna, Michiya Matsusaki, säger till Eurekalert att man med den här metoden kanske kommer till en punkt när kunden själv kan välja vilka egenskaper köttet ska ha, som halten av fett exempelvis.
– Genom att förbättra den här tekniken kommer det inte bara vara möjligt att återskapa komplexa köttstrukturer...utan också att göra subtila justeringar av fett- och muskelkomponenter.
Du lär dock få vänta ett litet tag till: Osaka-forskarnas kött är än så länge inte ätbart och det återstår många utmaningar, som till exempel att lyckas skala upp produktionen.