Innovation

Nu går det att skriva ut labbodlad kobebiff

Det labbodlade köttet skrivs ut. Foto: Osaka University

Någon gång i framtiden kan den där kobebiffen du serverats på tallriken vara labbodlad och 3d-utskriven. Och kanske kommer den framtiden snabbare än vi anar.

Publicerad

Forskare vid Osakas universitet i Japan har lyckats skriva ut den komplexa struktur av fett, muskler och blodkärl som det vanligtvis hutlöst dyra köttet består av.

Kobebiff och andra köttsorter som kommer från den japanska wagyukon kännetecknas av marmorering, det intrikata marmorliknande mönster av insprängt fett som mycket kött har. Graden av marmorering används i köttindustrin som en kvalitetsindikator: det ger köttet den smak och textur som får folk att betala extra.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här