Opinion

”Nu gäller det att stoppa flödet av fosfor till Östersjön”

Gunno Renman, professor Mark- och vattenteknik vid KTH. Foto: KTH
Anders Norén, vd Bioptech

SVAR PÅ TAL. Artikeln ”Svensk teknik ska stoppa fosfor till Östersjön” möttes av invändningar och frågor i läsarkommentarerna. Här kommer raka svar till läsarna från Gunno Renman, professor, Mark- och vattenteknik, KTH och Anders Norén, vd Bioptech.

Stora mängder fosfor läcker ut från länderna runt  Östersjön vilket medför övergödning och döda havsbottnar. Artikeln om hur svenska fosforfilter av Polonite från Bioptech ska stoppa ryska fosforutsläpp från att nå Östersjön väckte frågor i kommentarsfälten. Filtermaterialet Polonite skapas av bergarten Opoka som är ett kalciumsilikat. Tekniken gör det möjligt att rena fosfor utan kemikalier och skapa ett naturligt kretslopp för fosfor.

SignaturenFia” är orolig att bergarten Opoka ska ta slut. Fia bör vara mer orolig för att järn- och aluminiumfyndigheterna i världen ska ta slut, det vill säga råvaror för tillverkning av järnklorid och aluminiumsulfat som är fällningskemikalier i reningsverken idag. Samma sak gäller fyndigheterna av magnesium som krävs för struvitutfällning som Fia menar är ett bättre sätt att utvinna fosfor. Utan att gå in på geologiska fakta kan vi intyga att det finns långt mer Opoka (och motsvarande bergarter) i världen än alla samlade tillgångar av järn och bauxit (aluminiumråvara).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här