Digitalisering

Nu fungerar Izettle även på Android

Den svenska tjänsten Izettle som gör mobilen till en kortterminal fungerar nu även på vissa Androidmobiler. Kortläsaren som kan anslutas till mobilen skiljer sig från den som används på Iphone.

Publicerad

Tester med Izettle på Android inleddes för några veckor sedan, och nu lanseras möjligheten för alla användare i Sverige som första land. De Androidmobiler som kan användas är Samsung Galaxy II, Galaxy III samt Galaxy Note.

Liksom för IOS (Iphone/Ipad) går det att ta emot betalningar upp till 500 kronor utan kortläsare, mot en högre transaktionsavgift – 1,50 kronor per transaktion plus 3,5 procent av beloppet medan avgiften för de flesta kort är 2,75 procent om man använder kortläsare, och någon fast avgift tas då inte ut.

Kortläsaren för Android skiljer sig från den till IOS och ansluts till mobilens hörlursuttag. Tidigare i år delade Izettle ut kortläsare utan kostnad, men sedan i juni kostar den omkring 200 kronor plus moms. Å andra sidan bjuder Izettle då på 200 kronor i transaktionsavgifter.

Izettle sa sig i juni ha delat ut 50 000 kortläsare.

I somras stötte Izettle på en motgång då Visa Europe beslutade att inte acceptera tjänsten för betalning med Visakort i Danmark, Norge och Finland – de första marknaderna utanför Sverige där Izettle lanserats fullt ut. Visa Europe beslutade detta trots att Izettle är godkänt enligt EMV-standarden för chipkort, där Visa deltar.

Enligt Techcrunch har Visa Europes beslut troligen inte att göra med att amerikanska Visa Inc är delägare i företaget Square som erbjuder en liknande tjänst i USA, dock endast för kort med magnetremsa. Anledningen är att Visa Europe och Visa Inc är två helt skilda organisationer som endast delar varumärket.

Man kan dock notera att vid sidan av huvudinvesterarna Greylock Partners och Northzone som gick in med 25 miljoner euro i nytt riskkapital i Izettle i juni, finns även Visas konkurrent Mastercard.