Populärteknik

Nu erbjuds ballongfärder till stratosfären

Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective

Rymden lockar och racet om att vara först med en fungerande turistservice pågår för fullt. Nu kommer ett alternativ som varken innebär raketer eller flygplan – utan en stilla ballongfärd upp till i alla fall 30 000 meters höjd.

Publicerad

När Dennis Tito 2001 gick ombord på Soyuz TM-32 och sedermera på ISS var han världens första rymdturist. Men sedan 2009 har det inte varit möjligt för en amatör att få följa med upp till den internationella rymdstationen. Det har dock inte hindrat privata aktörer från att jobba mot en lösning. Amazongrundaren Jeff Bezos Blue Orbit, Richard Bransons Virgin Galactic samt Elon Musks Spacex deltar alla i racet mot att vara först med att få till en rymdrese-verksamhet i större skala.

Och nu får trion sällskap av ett uppstartsföretag som tänker lite annorlunda. I stället för att försöka slå sig upp genom luften med raketer och motorer handlar det här om en luftballong. Och tanken är inte dum. Ballonger är ett beprövat koncept som förhållandevis billigt klarar av att ta sig upp till extrema höjder.

Företaget Space Perspective tänker sig en trycksatt kapsel kallad Spaceship Neptune där åtta passagerare plus pilot får plats. Denna hänger under en ballong stor som en fotbollsstadion som på två timmar ska ta resenärerna upp till 100 000 fot, alltså över 30 000 meter. Det innebär att turisterna får en tydlig vy över jordens rundning uppe i stratosfären.

Foto: Space Perspective
Foto: Space Perspective

Här uppe kommer ballongen att hänga ett par timmar innan återfärden påbörjas, som även den beräknas ta två timmar. Så det blir en sex timmars ganska stillsam resa. Och självklart finns det både toalett och bar ombord – så att man ska klara av naturbehov samt kunna släcka törsten. Det senare lär de vara ensamma om bland rivalerna.

Slutdestinationen blir blöt då tanken är att kapsel och ballong landar i havet där de plockas upp av ett fartyg.

Enligt företaget kommer FAA Office of Commercial Spaceflight att reglera när färderna får gå och utöver betalande passagerare tänker man sig att även forskningsutrustning kan tas med. När det kommer till de första färderna, planerade till 2021, så är det just i forskningssyfte man flyger.

Resorna ska utgå från Shuttle Landing Facility som ligger på Nasa Kennedy Space Center, men på lite längre sikt ser företaget att de kommer att ha verksamhet på andra platser. Bland annat Alaska och Hawaii har varit uppe som alternativ.

Exakt vad en resa kommer att kosta är i skrivande stund inte klart. Däremot räknar Space Perspective med att biljettpriset kommer att ligga runt hälften av vad konkurrenter som Virgin Galactic, Spacex och Blue Origin tar. På sikt räknar man även med att priset ska minska avsevärt.

Men även om man säger att ballongerna ska flyga med turister inom ett år bör man som hugande biljettspekulant vara lite skeptisk. Virgin Galactic har vid ett flertal tillfällen sagt att de skulle vara redo och Blue Origin utlovade även de 2019 som året då glada amatörer skulle få åka till rymden.