Krönikor
”Nu är Harry Potter-kartan verklighet”

KRÖNIKA. Verklighetens marodörkarta är långt kraftfullare än diktens, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.
Ofta brukar vi vända oss till science fiction för att hitta författare som förutspått samtiden. Profetiorna kommer mer sällan från ungdomsfantasy, men JK Rowling var något på spåret i boken Harry Potter och fången från Azkaban.
Jag pratar såklart om marodörkartan, tvillingbröderna Weasleys lite märkliga julkapp till Harry. Efter att ha yttrat frasen ”jag svär högtidligt att jag har något rackartyg i kikaren” visar kartan exakt var alla människor på och kring Hogwarts befinner sig i realtid.
Femton år efter att boken släpptes blev JK Rowlings fantasi verklighet.
Fast verklighetens marodörkarta var långt kraftfullare än diktens. Den bestod av ett webbläsarplugin som visade exakt var dina Facebook-vänner befann sig – i hela världen. Med en felmarginal på en meter.
Marodörkartan blev kortlivad. Praktikanten som utvecklat pluginet fick sparken, appen stängdes och till och med Facebook insåg att det inte var optimalt att skicka gps-koordinater i klartext bara för att man kan.
Men fenomenet lever vidare. För några veckor sedan brakade helvetet lös på nytt efter avslöjandet om att träningsappen Strava röjt hemliga militärbaser.
I appen kartlägger motionärer sina löparrundor och cykelturer med hjälp mobilen eller ett träningsarmband och jämför sin motion med andras. Världens mest självklara grej med dagens tekniska mått mätt. Förutom om datan kommer i fel händer, förstås.
I fallet Strava var det nästan för enkelt. I november lade företaget bakom appen upp en interaktiv karta där de samlat varenda motionstur som användarna loggat. Över en miljard svettiga sessioner. Från maratonlopp till trötta joggingturer runt kvarteret.
”Det största, rikaste och vackraste datasetet av sitt slag”, skröt Strava.
Men kartan tog ingen hänsyn till om hurtbullen ifråga befann sig i Norrköping, på en hemlig militärbas i Syrien eller ens mytomspunna Area 51. Om marodörkartan är en integritetskränkning, så är Stravas träningskarta bokstavligt talat en fråga om liv och död för soldater i tjänst.
Marodörkartan och Strava är åtminstone ganska rättframma exempel på hur din aktivitet på nätet kan användas för att spåra dig i verkliga livet. Det handlar egentligen bara om att ta gps-koordinater och peta ut dem på en karta. Det borde alltså finnas en enkel lösning. Stäng av platsdelningen på telefonen eller i appen så slutar du tala om var du befinner dig. Knappast.
I höstas avslöjade nyhetssajten Quartz att Google har full koll på var alla påslagna Android-telefoner i världen befinner sig ändå. Genom att kolla av vilka mobilmaster och wifi-nätverk som finns i närheten kan teknikjätten triangulera sig fram till exakt var mobilen befinner sig – även om den inte ens har något sim-kort.
Men det går fortfarande att överlista övervakningssamhället.
Den arbetsskygga australiensiska hobbygolfaren och elektrikern Tom Collela är en förebild i sammanhanget. Han fick sina femton minuter i rampljuset efter att han klockat in 140 golfrundor på arbetstid genom att dupera både sin arbetsgivare och tekniken.
Tom Collelas chef höll koll på sin personal med hjälp av uppkopplade handdatorer. Men elektrikern, som uppenbarligen är lika händig och arbetsskygg, löste problemet genom att låta en tom chipspåse agera en Faradays bur åt handdatorn. Han kunde lugnt skylla på teknikstrul, hävda att han befann sig hos en kund och sedan kliva ut på greenen.
Det är kanske enda sättet att slippa teknikbolagens vakande öga för en stund.