Samhälle

Nu är det jämnare virusnivåer i avloppsvattnet

Att testa avloppsvattnet är ett sätt att förutsäga smittspridning av covid-19. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Att testa avloppsvattnet är ett sätt att förutsäga smittspridning av covid-19. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Halterna av covid-19-viruset i Göteborgs avloppsvatten har jämnat ut sig. Det tyder på ett delvis nytt spridningsmönster, enligt forskare vid Göteborgs universitet.

Publicerad

"Halterna har gått ner något efter förra veckan och vi har inga stora klusterspridningar. Det är troligtvis en jämnare spridning i samhället nu, ett mönster som vi nog kan tacka vaccinationerna för", säger Heléne Norder, professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Vattenproverna tyder också på att topparna i viruskurvan kommer att vara mer dämpade framöver – men med en högre lägstanivå.

"Det förekommer småtoppar men framför allt puttrar det på mer mellan topparna. Det man kan förvänta sig är att värdena kommer att kretsa kring den nya och tre–fyra gånger högre baslinjen, jämfört med årsgenomsnittet", säger Heléne Norder.

Förhoppningen är att den jämnare virusnivån kommer att medföra ett jämnare patientflöde för sjukvården.

Utöver pandemin, visar analyserna, ökar vinterkräksjukan i Göteborg medan säsongsinfluensan ligger på en jämn och hög nivå. Däremot är halterna av RS-virus mycket låga.