Populärteknik

Nostalgifest! Commodore 64 tillbaka – med fullstort tangentbord

Foto: Retrogames
Foto: Retrogames

Commodore 64 gjorde förra året comeback i en minivariant. Nu kommer nästa replika: THEC64, med ett fullstort tangentbord i orginaldesign.

Publicerad Uppdaterad

Då och då vaknar retrokonsolerna från de döda. De paketeras om och säljs i miniversioner. Förra året lanserades The C64 Mini, alltså en replika av den högt älskade hemdatorn Commodore 64. Den är hälften så stor som originaldatorn.

Men det var något med den nostalgiresan som skavde. Storleken. Det har fått Retrogames, som också ligger bakom mini-varianten, att nu återskapa Commodore 64 – men i orginalets storlek. Fullstort tangentbord – i orginaldesign. Och THEC64, som den heter, går nu att förhandsboka.

Förutom själva storleken så försöker man med THEC64 också återskapa den klassiska ljudupplevelsen. Hemdatorsklonen passar till vilken tv som helst, men pressar ned bilden till 720p och funkar i 50- eller 60hz.

THEC64 kommer i tre lägen: C64, Vic 20 och Games Carousel. 64 spel finns förinstallerade i Game Carousel, däribland California Games, Paradroid och Bolder Dash.

Är man mer en C64- eller Vic 20-person så kan man spara egna filer samt lägga till spel och program.

Förväntat släppdatum i Sverige är den 24 december och hemdatorn kommer att kosta dig drygt 1300 kronor.